Ungari valitsus kaotas «superenamuse» parlamendis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban
Ungari peaminister Viktor Orban Foto: SCANPIX

Peaminister Viktor Orbáni Fidesz kaotas parlamendis nõndanimetatud superenamuse, kui järelvalimistel Budapestist edelas asuvas traditsiooniliselt konservatiivses Veszprémis võitis sõltumatu kandidaat Zoltán Készi, teatas keskvalimiskomisjon.

Valimiskomisjoni andmetel kogus Készi 43,1 protsenti häältest ja Fideszi Lajos Nemedi jäi teiseks 33,4 toetusprotsendiga.

Fidesz on valitsenud koos kristlike demokraatidega Ungarit kahekolmandikulise ehk «superenamusega» alates 2010. aastast, mis võimaldab neil muu hulgas muuta põhiseadust ilma opositsiooni abita.

Järelvalimiste eesmärgiks oli täita sügisel Euroopa Komisjoni volinikuks suundunud Tibor Navracsicsist vabanenud parlamendikoht.

Orbán on üritanud järelvalimiste tähtsust pisendada, sõnades, et ei näe vajadust kahekolmandikulist enamust vajavate seaduste vastuvõtmise järele.

Analüütik Csaba Tóth mõttekojast Republikon Institute ütles AFP-le, et «valimistel on peamiselt sümboolne tähtsus Fideszi superenamuse võimaliku kaotamise tõttu».

«See muudaks võimupartei toetuse hiljutise languse käegakatsutavaks,» lausus Tóth.

Fidesz kaotas eelmise aasta lõpu poole toetust seoses korruptsiooniskandaalide ning vastuolulise internetimaksu kavaga, millest Orbán oli sunnitud avalikkuse vastuseisu tõttu loobuma.

Erakonna populaarsus jaanuaris stabiliseerus. «Kaotus Veszprémis tähendaks Orbáni jaoks populaarsuse vähenemise jätkumist,» lausus analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles