Austraalia avalikustas uued plaanid terroristide piiramiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Tony Abbott rääkis esindajatekojale võimalikest ohtudest, taamal kuulab välisminister Julie Bishop.
Austraalia peaminister Tony Abbott rääkis esindajatekojale võimalikest ohtudest, taamal kuulab välisminister Julie Bishop. Foto: SCANPIX

Austraalia karmistab kodakondsusseadust ja piirab vihaõhutajaid – seadusmuudatuste eesmärk on takistada võimalike ekstremistide tegevust riigis, teatas peaminister Tony Abbott.

Peaministri sõnul siseriiklik oht kasvab ning julgeolekuametkondadel on hetkel käsil üle 400 kõrgeprioriteedilise terrorismivastase juurdluse. Mullu oli vastav näitaja üle poole väiksem.

«See on olnud kaua nii, et inimesed, kes võitlevad Austraalia vastu, jäävad oma kodakondsusest ilma,» rääkis Abbott Canberras politsei peakorteris. «Austraallased, kes asuvad võitlema terroristide ridades, eriti ajal, mil meie sõjavägi tegutseb Afgnistanis ja Iraagis, on asunud võitlema meie vastu ja neid tuleb vastavalt kohelda.»

Terrorismiga seotud topeltkodakondsusega isikud võivad näiteks oma Austraalia kodakondsusest ilma jääda. Samuti võivad kodakondsusega seotud privileege kaotada ka Austraalias sündinud isikud, kui nad rikuvad mõnd terrorismiga seotud paragrahvi. Näiteks võidakse neil keelata Austraaliast lahkumine või sinna naasmine, konsulaarteenuste kasutamine välismaal ning ligipääs sotsiaalhüvedele.

Uute seadustega tahetakse piirata ka vaenu õhutajaid, eriti niiöelda vihajutlustajatest religioosseid rühmitusi.

Opositsioonijuht Bill Shorten hoiatas muudatusettepanekute uisapäisa vastuvõtmise eest, ent lubas, et püüab valitsusega nende üle konstruktiivselt arutleda.

Austraaliat on eksperdid korduvalt hoiatanud, et radikaalsed islamistid on pealtnäha kauges paigas asuvad riigis suureks julgeolekuohuks.

Canberra tõstis septembris siseriiklikku ohutaset pärast teateid riigisiseselt radikaliseerunud äärmuslastest ning ligi 110 Iraaki ja Süüriasse sõdima läinud kodanikust. Viimastest on Austraaliasse naasnud üle 30 ning neid ja nende toetajaid peetakse suureks ohuks sisejulgeolekule.

Canberra on möödunud augustist vastuterrorismi meetmetesse süstinud 630 miljonit Austraalia dollarit (434 miljonit eurot), kuid peaministri sõnul sellest ei piisa.

Abbott teatas ja ka julgeolekuametkondade-ülese vastuterrorismi meetmete koordineerimise eest vastutava ametikoha loomisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles