NSA juht kutsus kompromissile krüpteeritud telefonide jälgimise osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julgeolekuteenistuse NSA juht Michael Rogers.
Julgeolekuteenistuse NSA juht Michael Rogers. Foto: SCANPIX

USA kõrge luureametnik peab vajalikuks kompromissi, mis võimaldaks luureteenistustel terroritõrje eesmärgil jälgida krüpteeritud sidevahendeid, jäädes seejuures kasutaja õigusi tagavasse raamistikku.

Julgeolekuteenistuse NSA juht admiral Michael Rogers kurtis esmaspäeval Washingtoni küberjulgeolekufoorumil kõneldes krüpteerimise üle, mis kolmandale osapoolele andmetele juurdepääsu pea võimatuks muudab, mõningail juhtudel isegi õiguskaitseorganite vastava korralduse olemasolul.

Rogers toetas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktori James Comey seisukohta vajadusest omada juurdepääsu krüpteeritud mobiilsidevahenditele. Kui Apple ja Google mullu oma nutitelefonide krüpteerimisest teatasid, hoiatas Comey, et see võib kahjustada tähtsaid juurdlusi.

«Enamik minu nähtud vaidlustest on olnud sel pinnal, et kas kõik või mitte midagi ehk siis, kas täielik krüpteerimine või üldse mitte,» ütles Rogers.

Rogersi hinnangul peaks olema võimalik luua õiguslik raamistik, mis võimaldaks rakendada abinõusid põhjendatud kahtluste korral, et teatud telefoni või kanalit kasutatakse kuritegelikul eesmärgil või riigi julgeoleku kahjustamiseks.

NSA juht kutsus tegema ka koostööd võitluses lapsporno ja laste ekspluateerimise vastu, kus tehnoloogiafirmad võiksid anda võimudele teavet võimalike kurjategijate kohta.

NSA on sattunud nii kodu- kui välismaal löögi alla seoses endise kaastöötaja Edward Snowdeni lekitatud dokumentidega agentuuri ulatuslikest interneti- ja mobiilside jälgimise programmidest.

Rogers keeldus kommenteerimast agentuuri tabanud süüdistusi nuhkvara paigutamisest laiatarbearvutite kõvaketastele ja maailma suurima SIM-kaardi tootja krüpteerimisvõtmete vargusest koostöös Briti luureteenistusega.

«Me järgime täielikult seadust,» kinnitas Rogers, suutmata siiski veenda seda osa publikust, kelle sõnul nõrgestab krüpteerimisvõtmete andmine julgeolekut ja võib sundida USA firmasid võimaldama samasugust juurdepääsu ka välisriikide valitsustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles