Luure ei kinnitanud Iisraeli väiteid Iraani peatsest tuumapommist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu kunagised väited, nagu olnuks Iraan umbes aasta kaugusel tuumapommi loomisest, on vastuolus tema salateenistuste andmetega, ilmnes esmaspäeval avalikustatud dokumentidest.

Telekanal Al-Jazeera ja Briti ajaleht The Guardian avaldasid esmaspäeval Lõuna-Aafrika Vabariigi luureteenistuse mõne aasta taguse suhtluse oma partneritega muu hulgas Iisraeli Mossadist ja USA Luure Keskagentuurist (CIA).

Netanyahu rääkis 2012. aastal maailma liidritele ÜROs, et Iraan võib luua tuumapommi ühe aasta jooksul, illustreerides seda diagrammiga, mis pidi tõestama Teherani tuumarelvaambitsioone.

Ta hoiatas, et kui Iraani ei peatata, vajab ta 2013. aasta keskpaigast alates mõnda kuud või koguni vaid mõnda nädalat, et rikastada uraani pommi valmistamiseks vajaliku tasemeni.

Kuid mitu nädalat pärast seda kõnet jagas Mossad LAVi luurega raportit, mille kohaselt ei vii Iraan läbi «tuumarelva tootmiseks vajalikke toiminguid», kirjutas Guardian.

See vastuolu toob esile lõhe Iisraeli tipp-poliitikute avalike väidete ja retoorika ning Iisraeli sõjaväe- ja luurejuhtide hinnangute vahel, lisas leht.

Lekitatud dokumendid on pärit aastatest 2006-2014 ning sisaldavad peamiselt LAV luureteenistuse suhtlust oma kolleegidega mitmelt poolt maailmast - lisaks Ühendriikidele ja Iisraelile ka Suurbritanniast ja Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles