Naftogaz: Gazprom rikub Ukrainaga sõlmitud gaasilepingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahinguis viga saanud gaasitoru parandamine Ukrainas.
Lahinguis viga saanud gaasitoru parandamine Ukrainas. Foto: SCANPIX

Ukraina riiklik gaasifirma Naftogaz süüdistas Vene gaasikontserni Gazpromi tarnelepingu rikkumises, toonitades, et Vene gaasi on võimatu Ida-Ukraina sõjalise operatsiooni tsooni kaudu Euroopasse tarnida.

Naftogazi tegevjuht Andri Kobolev saatis eile kirja Gazpromi tegevjuhile Aleksei Millerile, milles märkis, et Vene gaasifirma on rikkunud nelja päeva jooksul 30. oktoobril Euroopa Liidu vahendusel sõlmitud lepinguid, edastas Naftogazi pressiteenistus.

«Gazprom on täitnud vaid 40 protsenti Naftogazi taotlusest eelmakstud gaasi tarnimiseks alates lepingu rikkumise algusest 22. veebruaril,» seisis avalduses.

Lepingu kohaselt määrab eelmakstud gaasitarnete graafiku ja mahu kindlaks Naftogaz ning Gazprom peab tarnima kogu gaasi, mille eest on eelnevalt tasutud, selgub avaldusest.

«Ukraina firma on öelnud Gazpromile mitu korda, et Ukrainale saadetud gaasi ei saa töödelda Platovo ja Prohhorovka gaasijaotuspunktides, sest sealsed Ukraina gaasitranspordisüsteemi kuuluvad gaasitorud paiknevad aladel, kus käib vaenutegevus ning mis ei ole ajutiselt Ukraina seaduslike võimude kontrolli all. Seetõttu ei ole Naftogazil võimalust kontrollida neil aladel gaasitranspordisüsteemi olukorda,» nähtus avaldusest.

Naftogazi teatel ei ole võimalik Euroopa riikidele määratud gaasi töödelda Platovo ja Prohhorovka gaasijaotuspunktides.

Ukraina riiklik gaasifirma katkestas eelmisel neljapäeval lühiajaliselt gaasitarned Donbassile, tuues põhjenduseks sõjategevuse põhjustatud kahjustused gaasitransporditaristule. Vene gaasikontsern Gazprom alustas seepeale piirkonna gaasiga varustamist.

Naftogaz taastas sama päeva õhtul gaasitarned Donbassile ning süüdistas Gazpromi lepingu rikkumises. Gazprom on nõudnud Ukrainalt vahepealse perioodi jooksul tarnitud gaasi eest maksmist, millest Naftogaz on keeldunud.

Vene president Vladimir Putin ütles kolmapäeval, et Ukraina on tasunud Gazpromile eelmaksu veel vaid kolme kuni nelja päeva gaasitarnete eest, mille järel peatab firma tarned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles