Merkel kaitses Muhamedist pilapildi teinud taanlast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurt Westergaard (vasakul) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (paremal).
Kurt Westergaard (vasakul) ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (paremal). Foto: SCANPIX

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kaitses nelja aasta eest oma karikatuuriga prohvet Muhamedist islamimaailma ärritanud taani pilapiltnikku Kurt Westergaardi.

«Euroopa on koht, kus karikaturist võib midagi sellist joonistada,» leidis Merkel. «Me räägime arvamus- ja ajakirjandusvabadusest,» lisas kantsler, kes andis Westergaardile Potsdamis aset leidnud tseremoonial üle ka pressivabaduse auhinna, vahendas BBC.

«Võib-olla üritavad nad mind tappa ja võib-olla on nad selles edukad, kuid nad ei saa tappa karikatuuri,» ütles Westergaard ajakirjanikele. Auhinna üleandmise ajaks tugevdati Sanssouci lossis ka turvameetmeid.

Frankfurter Allgemeine Zeitung leidis aga, et Merkel võttis Westergaardi kaitsmisega suure riski. Ajalehe toimetuse hinnangul polnud tegemist läbimõeldud otsusega ning mainekas päevaleht nimetas seda Merkeli kantsleriks oleku aja kõige plahvatusohtlikumaks kohtumiseks. Ka Saksamaa islamikogukond kritiseeris Merkeli otsust auhinnatseremoonial osaleda.

2005. aasta septembris avaldati Jyllands-Postenis 12 Muhamedi-teemalist pilapilti. Kõige tuntumaks sai aga Westergaardi illustratsioon, kus ta kujutas prohvet Muhamedi pead katvat turbanit pommina.

Pärast Jyllands-Postenit ilmusid kõnealused karikatuurid paljudes teistes lehtedes, kutsudes moslemimaailmas üles ulatuslikke proteste, sest islam ei luba prohvet Muhamedi kujutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles