Saksa kohus määras patsiente tapnud medõele eluaegse vanglakaristuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niels H. kohtus
Niels H. kohtus Foto: SCANPIX

Põhja-Saksamaa Oldenburgi kohus määras endisele medõele patsientide tapmise eest eluaegse vanglakaristuse.

38-aastane Niels H. tunnistas üles, et tappis surmavate kogustega ravimiannustega üle 30 patsiendi, edastab BBC.

Mees mõisteti lõpuks süüdi kahes mõrvas ja ühes mõrvakatses.

Niels H.  sõnul tappis ta patsiendid impulsi ajel ning tal on kahju, et ta sellega tapetute pereliikmetele haiget tegi. Ta vabandas kohus pereliikmete ees.

Patsientide surmad leidsid aset 2003 – 2005 Delmenhorsti haiglas, kus kohtu alla antu töötas intensiivravi osakonnas.

Ta süstis välja valitud patsientidele ohtlikke ravimeid, mida tohtis kasutada vaid erandkorras ja arstide ettekirjutusel kuna need ravimid võivad tekitada surmaga lõppevaid südame- ja veresoonkonna probleeme.

Prokuröride sõnul oli medõde oma tööst tüdinenud ning ta tahtis pisut «seikluslikkust». Samas aga soovis harjutada patsientide elustamist.

Kohtus tunnistanud juhtivarstide sõnul oli Niels H. tööle pühendunud meedik, kes sai kolleegidega hästi läbi.

Arstid panid tähele, et ta oli alati kohal kui patsiente püüti elustada ning ta abistas nooremarste selles.

Eksmedõde anti esmalt kohtu alla 2008. aastal. Siis mõistis kohus ta mõrvakatses süüdi ning määras seitsme ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

Haiglas märgati, et liiga palju patsiente hakkas surema ning politseil paluti asja uurida. Siis ilmnes nimetatud medõe julm tegevus.

Psühhiaater sõnas kohtus, et Niels H. tunnistas  30 patsiendi tapmise üles ning ilmnes, et ta süstis veel 60 patsiendile ohtliku koguse ravimeid, kuid need isikud jäid ellu.

Uurijate arvates on selle medõe poolt tapetud isikute arv veel suurem, umbes 200 inimest. Enne Delmenhorsti haiglat töötas ta veel ka Oldenburgi ja Wilhelmshaveni haiglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles