PKK vangistatud juht ärgitas mässulisi relvi maha panema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangistatud kurdi separatistide liider Abdullah Öcalan Türgi lippude ees.
Vangistatud kurdi separatistide liider Abdullah Öcalan Türgi lippude ees. Foto: SCANPIX

Türgis keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) vangistatud juht Abdullah Öcalan ärgitas separatiste oma relvi maha panema.

Kurdimeelse Rahvademokraatliku Partei (HDP) saadik Sırrı Süreyya Önder vahendas televisioonis ette loetud sõnavõtus Öcalani sõnumit, milles ärgitati kurdi mässulisi sügisel desarmeerimisalast kongressi pidama.

«Oleme lõpetamas 30 aasta pikkust konflikti, et saavutada püsiv rahu, ning meie peamiseks eesmärgiks on jõuda demokraatliku lahenduseni,» ütles sõnumit ette lugenud Önder ühisel pressikonverentsil Türgi asepeaministri Yalçın Akdoğani ja siseministri Efkan Alaga.

«Ärgitan PKK-d pidama sügiskuudel erakorralist kongressi, et võtta vastu strateegiline ja ajalooline desarmeerimisotsus,» seisis Öcalani sõnumis.

«Tegemist on ajaloolise üleskutsega asendamaks relvastatud võitlust demokraatliku poliitikaga.»

Önderi sõnul on konfliti osapooled «rahule lähemal kui kunagi varem».

HDP delegatsioon kohtus 23. veebruaril PKK mässulistega viimaste baasis Iraagis Qandili mäel ning eile kohtuti ka Öcalaniga isiklikult Marmara meres paikneval Imrali vanglasaarel.

Sõnumis sisaldus ka 10 meedet, millega valitsus peab rahu tagamiseks nõustuma, sealhulgas uue põhiseaduse koostamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles