USA kongress hoidis ära sisejulgeolekuministeeriumi tööseisaku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sisejulgeolekuministeerium.
USA sisejulgeolekuministeerium. Foto: SCANPIX

Vabariiklaste enamusega USA kongress võttis eile õhtul vastu seaduse, millega rahastatakse sisejulgeolekuministeeriumi ühe nädala võrra ning hoitakse ära osaline valitsuse tööseisak.

Senat kiitis lühiajalise eelarvemeetme heaks neli tundi enne tähtaega, mille ümbersaamine oleks toonud kaasa terrorismivastase võitluse ülesannetega föderaalameti osalise tööseisaku.

Nüüd liigub meede edasi esindajatekotta, kus mõni tund varem ühines 52 mässumeelset vabariiklast ootamatult demokraatidega ning hääletas häältega 224-203 maha seaduseelnõu, mis rahastanuks sisejulgeolekuministeeriumi kolm nädalat.

Vabariiklaste konservatiivsema tiiva seadusandjad on rahulolematud partei juhtkonna tegevusega, kes võttis eelnõust välja sätte, mis näeks ette Obama valitsuse määruse tühistamise, mis annab immigrantidele kaitse riigist väljasaatmise eest.

«Te olete korraldanud segaduse,» ütles esindajatekoja vähemuse ehk demokraatide liider Nancy Pelosi vabariiklasi süüdistades.

«Kõikjal maailmas korraldatakse terrorirünnakuid ja me arutame sisejulgeolekuministeeriumi sulgemist. See on hullumeelsus,» ütles vabariiklane Peter King, endine sisejulgeolekukomitee esimees, oma demokraadist kolleegiga nõustudes.

Vabariiklastel on alates jaanuarist enamus kongressi mõlemas kojas, ent nad ei ole suutnud muuta sügisest edu kongressi vahevalimistel käegakatsutavateks poliitilisteks võitudeks president Barack Obama administratsiooni üle.

Kongressil on laialdased volitused Ühendriikide eelarve üle. Sisejulgeolekuministeeriumi rahastamine on hoob, mida vabariiklased on proovinud Obama ühepoolsete sammude takistamiseks astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles