Nemtsovi nõbu Eidman: Kui Putin poleks Borjat tapnud, oleks ta kaotanud oma Kremli bratva usalduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Nemtsovi mõrvapaik.
Boris Nemtsovi mõrvapaik. Foto: SCANPIX

«Mentaliteedilt on VF president kuritegeliku jõugu pealik. Kui «seaduslikku varast» on ebatsensuursete sõnadega solvatud, peab ta solvaja tapma, sest kaotab muidu oma staatuse, aga Borja lajatas Venemaa peamisele ristiisale kõige hullemate sõnadega. Loomulikult, Putin ei andestanud,» teatas tapetu sotsioloogist nõbu Igor Eidman portaalis Gordonua.com.

27. veebruari hilisõhtul tapeti kuue lähilasuga tuntud Vene poliitik ja opositsionäär, endine VF asepeaminister (1998) Boriss Nemtsov. Venemaa uurimiskomitee teatas, et tegeldakse mitme kuriteoversiooniga, mille seas on provokatsioon eesmärgiga destabiliseerida olukorda, Ukraina sündmuste, äritegevuse või isikliku vihavaenuga seotud mõrv.

Venemaa president Vladimir Putin on kindel, et opositsionääri mõrv on «tellimusliku ja erakordselt provokatiivse iseloomuga». Kahe nädala taguses intervjuus rääkis Nemtsov oma kartusest, et Venemaa president võib ta tappa. Kommentaaris väljaandele Gordon teatas tapetud poliitiku nõbu ja lähedane sõber - Vene sotsioloog, raamatu «Putini uus rahvuslik idee» autor Igor Eidman -, et Nemtsov tapeti Putini tellimusel. Kusjuures tema sõnul oli kuriteol kolm peamist motiivi - isiklik, poliitiline ja pragmaatiline.

«Esiteks oli Vene presidendil Boriss Nemtsoviga väga isiklik side,» rõhutas Eidman - «Putin on mentaalsuselt kuritegeliku jõugu pealik ja bandiitlikus varaste keskkonnas on väga oluline vastutus oma sõnade eest. Kui seaduslikku varast on ebatsensuursete sõnadega solvatud, peab ta solvaja tapma, sest kaotab muidu oma ristiisa staatuse. Aga Borja lajatas Venemaa peamisele ristiisale kõige ropumate sõnadega - ütles: «Ta on ju peast t...nud, Vladimir Putin, et te teaksite!» Loomulikult, ristiisa ei andestanud: kui Putin poleks Nemtsovi tapnud, oleks ta kaotanud autoriteedi oma Kremli bratva silmis.»

Teine tahk on poliitiline. Viimasel ajal tegeles Boriss tõsiselt Vene Föderatsiooni Ukraina-vastase agressiooni uurimisega ja Putini rolliga neis veristes sündmustes. Nemtsov kogus tõendeid Vene armee kuritegude kohta Donbassis, planeeris avaldada aruande pealkirja «Putin ja sõda» all, kus oleks kõik üksipulgi ja õigete nimede all välja laotud.

Vene Föderatsiooni president, kes püüab igati varjata oma armee kohalolekut Ukraina idaosas, teadis Nemtsovi plaanidest ja kõrvaldaski ta seetõttu justnimelt nüüd, kui tõde sõjast pole veel massideni purskunud. Ent mõrva peamiseks, absoluutselt pragmaatiliseks eesmärgiks oli hirmutada ühiskonda. Putin saatis vähestele adekvaatsetele venemaalastele selge sõnumi: kui ma võin Moskva südames, Kremlist mõne sammu kaugusel demonstratiivselt maha lasta kogu maailmas tuntud opositsionääri, siis ammugi ei hakka ma teiega tseremoonitsema. See on terror oma enda rahva vastu, kes püüab diktaatorliku režiimi vastu välja astuda.

Lisatud on videoklipp, kus on jäädvustatud Putini kohta käiv fraas, mis võis Boriss Nemtsovile saatuslikuks saada. Kiiev, aprill 2014. Mihhail Hodorkovski organiseeritud rahvusvaheline foorum «Ukraina - Venemaa: dialoog». Vähem kui aasta pärast, 27. veebruaril 2015 tapetakse Nemtsov mõnesaja meetri kaugusel Kremlist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles