Kerry: Valge Maja soovib vältida Netanyahu visiidi politiseerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry ja Benjamin Netanyahu Roomas detsembris 2014.
John Kerry ja Benjamin Netanyahu Roomas detsembris 2014. Foto: Sipa USA/State Department/Sipa USA

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on teretulnud USAsse kõnet pidama, ent Washington soovib vältida poliitilist jalgpalli seoses selle vastakaid arvamusi tekitava visiidiga, ütles Ühendriikide välisminister John Kerry pühapäeval.

«Iisraeli peaminister on teretulnud Ühendriikidesse kõnet pidama ning meil on praegu Iisraeliga lähedasemad julgeolekusuhted kui kunagi varem,» ütles Kerry telekanali ABC saates.

«Me ei taha näha selle muutumist poliitiliseks jalgpalliks,» ütles välisminister mõni tund enne Netanyahu kavandatavat saabumist Washingtoni.

Iisraeli peaminister on nimetanud Ühendriikide valitsusega kooskõlastamata visiiti ajalooliseks 48-tunniseks missiooniks, mille eesmärk on hoida ära tuumaleppe sõlmimine ÜRO Julgeolekunõukogu alaliste liikmete — USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa —, Saksamaa (P5+1 riigid) ning Iraani vahel.

Teisipäeval peab Netanyahu Kongressi ühisistungil kõne eesmärgiga keelitada Ühendriikide seadusandjaid nurjama valitsuse võimalikku otsust kirjutada alla leppele Iraaniga.

Iisraeli valitsusjuhi soleerimine on Valget Maja ärritanud. Kerry andis mõista, et diplomaatilise protokolli rikkumisele ei tohiks liiga suurt tähtsust omistada.

«Ilmselgelt oli veider, et mitte öelda unikaalne, et saime visiidist teada esindajatekoja spiikrilt (John Boehner) ja administratsiooni polnud protsessi kaasatud, ent valitsus ei soovi seda politiseerida,» lausus esidiplomaat.

«Me tahame tunnistada, et peamine eesmärk on takistada Iraani tuumarelva hankimast. Selles on Iisrael ja Ühendriigid ühel meelel,» sõnas ta.

Ta lisas, et kahel riigil on pretsedenditu julgeolekusuhe ning see jätkub.

P5+1 riikide ja Iraani läbirääkimiste tähtaeg püsiva tuumaleppe üle on märtsi lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles