Saksamaa on hädas kaitsekulutuste lubatud kasvust kinnipidamisega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Leopard 2A7+ lahingtank.
Saksa Leopard 2A7+ lahingtank. Foto: Krauss-Maffie Wegmann / NYT

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble tõotas tõsta eelseisvatel aastatel kaitsekulutusi, samal ajal kui tänavune kaitsekulutuste protsent kukub 1,1 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Viimastel kuudel on Bundeswehri tabanud üks piinlik intsident teise järel, kui sõjatehnika rikki kipub minema, kirjutab Financial Times – nagu näiteks transpordilennuk, mis Iraaki kurdidele relvi viis. Lennuk oli küll pärit Hollandist, kuid juba selle liisimise vajadus kõneleb sellest, et Saksamaal endal pole õhusõidukeid piisavalt.

Tuleval aastal Schäuble lubatud kaitsekulutuste kasvu ilmselt siiski veel ei tule. Samas valitsusametnikud seda ka ei välistanud.

Schäuble ütles eile ajalehele Bild am Sonntag nii: «Loomulikult, võttes arvesse kriise ja ebastabiilsust maailmas, tuleb meil eelseisvatel aastatel kanda kõrgemaid kaitsekulutusi.»

Läinud nädalal teatas Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen muuhulgas tankivägede tugevdamisest. Aktiivsesse teenistusse taastatakse Leopard 2 tankide pataljon, mis hakkab baseeruma Bergenis ning peaks lisama paindlikkust ja reageerimiskiirust NATO vägedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles