Advokaat: USA pole Snowdeni väljaandmist taotlenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Anatoli Kutšerena tutvustas täna oma romaani «Kaheksajala aeg».
Advokaat Anatoli Kutšerena tutvustas täna oma romaani «Kaheksajala aeg». Foto: SCANPIX

Ühendriigid ei ole Venemaale seniajani esitanud ametlikku taotlust riikliku luureagentuuri (NSA) endise analüütiku Edward Snowdeni väljaandmiseks, ütles tema advokaat Anatoli Kutšerena.

«Ameerika pole meile väljaandmistaotlust saatnud, meil pole niisugust dokumenti. Meil on ainult peaprokuröri kiri, milles on öeldud, et Snowdenit ei panda elektritoolile,» ütles advokaat tänasel pressikonverentsil, kus ta esitles oma romaani «Kaheksajala aeg», mille peategelase prototüübiks on Snowden.

Kutšerena hinnangul ei saa USA käitumist Snowdeni osas pidada seaduslikuks, sest üksnes kohus saab otsustada, kas ta on süüdi või mitte, ja määrata karistuse.

«See on kohtu otsustada, meile aga kirjutab peaprokurör. Millest me räägime? Millisest seaduse järgimisest?» tähendas advokaat.

Ta kinnitas veel kord, et Snowden on valmis Ühendriikidesse naasma, kuid vajab kindlaid tagatisi, et tema üle peetakse õiglast kohut. «Täna ei saa sellist tagatist keegi anda,» rõhutas advokaat.

Snowden palus 2013. aasta suvel Venemaalt poliitilist varjupaika. Moskva rahuldas taotluse. Eelmisel suvel pikendati asüüli aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles