Ungari salastas Rosatomiga sõlmitud tuumaleppe detailid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari Paksi tuumajaama laiendamise vastu protesteeriti ka mullu veebruaris.
Ungari Paksi tuumajaama laiendamise vastu protesteeriti ka mullu veebruaris. Foto: SCANPIX

Ungari võimude kinnitusel on Venemaaga sõlmitud tuumalepe salajane, täna heakskiidetud seaduse järgi ei pääse kõrvalised isikud sellele ligi järgmised 30 aastat.

Salastamise poolt hääletasid peaminister Viktor Orbán partei Fidesz ja selle liitlaseks olevad kristlikud demokraadid, vahendas AP. Opositsioon hääletas vastu.

Kümne miljardi euro suurust tuumajaamahanget kritiseeriti juba varem, sest Vene Rosatom sai vajaliku lepingu omale ilma avaliku konkursita.    

Valitsuse väitel on tegemist riikliku julgeolekuga, ja Ungari seadusandlus vastab teiste Euroopa riikide omale. Salajaste andmete seas on ärilisi ja tehnilisi üksikasju.

Vene Rosatom plaanib ehitada Paksi tuumajaama kaks uut reaktorit, mis kataks poole Ungari energiavajadusest.

Opositsioon on valitsuse otsust kritiseerinud, kuna see aitab kaasa korruptsiooni laienemisele. Opositsioonilise partei Ungari Dialoog liige Timea Szabo ütles, et lepe on korruptsioonile soodne kasvupinnas ja laiaulatusliu röövimise legaliseerimine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles