Pildid: Nälgiv Savtšenko toodi Moskvas taas kohtu ette

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle 80 päeva nälginud Ukraina piloot toodi täna Moskvas taas kohtu ette.
Üle 80 päeva nälginud Ukraina piloot toodi täna Moskvas taas kohtu ette. Foto: AP/Scanpix

Venemaal vangistatud Ukraina piloot Nadežda Savtšenko astus täna taas Moskvas kohtu ette süüaluste puuri. Sedapuhku on arutluse all küsimus, kas talle, kui Ukraina parlamendi liikmele ja Euroopa nõukogu parlamentaarse assamblee Ukraina delegatsiooni liikmele, peaks kehtima diplomaatiline puutumatus. 

Euroopa nõukogu parlamentaarne assamblee kiitis 26. jaanuari istungil heaks Savtšenko kuulumise Ukraina delegatsiooni, mis annab talle ühtlasi ka rahvusvahelise puutumatuse. Assamblee kinnitusel kohustab see Venemaad kohtupidamise eel kinni peetavat naist vabastama. 

Märgatavalt kõhnunud Savtšenko ilmus sel puhul täna ka isiklikult kohtu ette – vahepeal on ta tervislikel põhjustel osalenud istungitel videosilla vahendusel. Piloot on olnud üheksa kuud Moskva vanglas, kus ta alustas 12. detsembril näljastreiki. Kaks nädalat tagasi loobus ta ka glükoosi ja rasvade süstimisest ning joob üksnes vett.

Naise tervis on seni vastu pidanud, ent tema advokaadi ja arstide sõnul võivad siseorganid nii pika nälgimise järel ühel hetkel lihtsalt alla anda. Savtšenko toetajad kardavad, et ta võib iga hetk surra.

Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Venemaa föderaalse vanglateenistuse esimene asedirektor Anatoli Rudi ütles eile, et naise tervislik seisund on praegu stabiilne, ent kui olukord halveneb, võidakse ta viia üle tsiviilhaiglasse.

Venemaa juurdluskomitee pressiesindaja Vladimir Markin ütles eile, et Ukraina kodaniku Nadija Savtšenko suhtes algatatud kriminaalasja uurimine jätkub ning tema saatuse otsustab kohus.

«Juurdlus on oma seisukohta juba korduvalt avaldanud. Sellele pole enam midagi lisada,» ütles Markin teisipäeval, kommenteerides teateid, et Ukraina president Petro Porošenko, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa liider François Hollande on pöördunud Venemaa juhtkonna poole palvega Savtšenko vabastada.

Savtšenkot süüdistatakse kaasosaluses Vene kodanike tapmises Ukrainas. Piloot kinnitab, et süüdistused on välja mõeldud ja ta on poliitvang. Euroopa riigid nõuavad tema vabastamist.

Foto: Iliya Pitalev/RIA Novosti

Ukraina venemeelsed mässulised vangistasid sõjaväelendur Savtšenko mullu suvel ja andsid ta üle Venemaale, kus naine on sellest ajast saadik vangis olnud. Venemaa väidab, et naine tuli ise ebaseaduslikult üle piiri ning võeti seejärel kinni.

Ukraina president Petro Porošenko omistas Savtšenkole sel nädalal Ukraina kangelase aunimetuse nimetades teda Ukraina murdmatu vaimu ja kangelaslikkuse sümboliks.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles