Soome paberitööstus teeb comebacki

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UPM-Kymmene paberitehas Kajaani linnas Soomes.
UPM-Kymmene paberitehas Kajaani linnas Soomes. Foto: BOB STRONG / REUTERS

Kümnendi jagu madalseisus olnud Soome paberitööstus on tegemas võimsat comebacki, kirjutab Bloomberg – ainult et nüüd ei toodeta enam paberit.

140-aastase ajalooga Soome paberitööstus on ennast taas leidmas. Uue majandusedu tugisambad on traditsioonilisel toorainel ehk puul baseeruvad kemikaalid ja lainepapist pakendid.

Paberitööstus on asunud ka uuesti investeerima. Stora Enso ja Metso Board teevad panuse taaskasutatavatele pakenditele, mille nõudlus suureneb üha seoses kasvava internetikaubandusega.

Stora ehitab näiteks tarbijapakendite tehast Hiinasse Guanxi linna. Metso omakorda investeerib 1,1 miljardit eurot Euroopa omalaadsesse suurimasse tehasesse, mis toodab tselluloosi, bioprodukte ja ka sooja- ja elektrienergiat.

Viimaste kümnendiga kukkus tavalise paberi toodang Soomes 39 protsenti. Stora Enso, UPM-Kymmene jt Soome paberitootjad pidid koondama pea pooled töötajaist. Kogu metsandussektori osakaal Soome sisemajanduse kogutoodangus langes 17 protsendilt 1990. aastal 11 protsendile mullu. Praegu töötab Soomes vaid üks traditsioonilist ajalehepaberit tootev tehas, UPM-Kymmene tehas Kaipolas.

Stora juhi Seppo Parvi sõnul langeb paberi nõudlus umbes kolm protsenti aastas. Praegu on ettevõtte käibes paberitootmise osakaal 38 protsenti, kaheksa aastat varem oli 62 ja tulevikus arvab Parvi selle kukkuvat 30 protsendi peale.

Metsa biomajanduse professor Jyrki Kangas rääkis Bloombergile, et maailmamajandus on pöördumas naftapõhistelt toodetelt toodetele, mille tooraine on taastuv, nagu puu. «Pikaajaline trend on selge. Puu kasutus on kasvamas,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles