Video: Rootsi rannikult leiti USA vana sõjalennuki vrakk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks tuukrit leidsid Lõuna-Rootsi ranniku lähistelt lennukivraki, mille puhul tõenäoliselt on tegemist 1944. aasta septembril merre kukkunud USA pommituslennukiga B-17.

Lennuk oli lahkunud Suurbritanniast, et pommitada Praha lähistel asunud sihtmärki. Saksamaa kohal lennates tekkisid mootoriprobleemid, mistõttu võeti suund neutraalsele Rootsile.  

Trelleborgi lähistel tabas seda Saksa hävituslennuki pomm, mistõttu kukkus lennuk merre. Kümnest meeskonnast üheksa said surma.  

Tobias Anderson ja Johan Ohlén olid lennuõnnetusest kuulnud ja kui üks kohalik kalur rääkis metallist tükkide leidmisest kalavõrgust, siis otsustati piirkonda uurida.  

Kui mehed leidsid metallist tükke kohe esimese sukeldumise ajal, siis ei suutnud nad oma õnne uskuda. Vraki tükid lebavad 16 meetri sügavusel.

Johan Ohlén rääkis Reutersile, et kohe pärast põhja sukeldumist märkasid nad propellerit. «Me nägime, et see oli lennuk, kuid kas see oli ka õige? Kas võib olla nii õnnelik?» rääkis Ohlén.

Tuukrid pole leidnud veel ühtegi sellist tükki, mille abil saaks B-17 tuvastada, kuid väga sure tõenäosusega oli tegemist just selle USA lennukiga.

Lennuki meeskonnaliikmed olid pannud sellele hüüdnimeks Stinker.

Anderssoni sõnul pääses eluga üksnes kapteni abi. Kohe pärast õnnetust leiti merest kapteni surnukeha, aasta hiljem andis meri välja navigaatori surnukeha. Ülejäänud kuut meest pole senini leitud.

USA kaitseministeeriumi osakond, mis tegeleb kadunuks jäänud sõdurite saatuste uurimisega, on tuukritega ühendust võtnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles