USA diplomaat: Venemaa on saatnud Ukrainasse tuhandeid sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria Nuland
Victoria Nuland Foto: SCANPIX

Venemaa on saatnud Ukrainasse tuhandeid ja tuhandeid sõdureid, ütles USA abivälisminister Victoria Nuland kolmapäeval Ühendriikide seadusandjatele.

«Venemaa on detsembrist alates viinud sadu ühikuid sõjaväevarustust, seal hulgas tanke, soomukeid, raketisüsteeme ja raskesuurtükke,» ütles Nuland.

Diplomaadi sõnul on Vene sõjaväel Ida-Ukrainas viimistletud juhtimisstruktuur. «Nad rahastavad, õhutavad, juhivad ja kontrollivad seda sõda,» sõnas ta.

Nuland ei täpsustanud, kui palju Vene sõdureid Ukraina idaosas on. «Ma ei ole olukorras, kus saaksin teile täpse numbri anda. Ütleksin, et seal on tuhandeid ja tuhandeid Vene sõdureid.»

Ühendriikide abivälisminister süüdistas Venemaad Minski relvarahuleppe rikkumises. «Oleme alustanud Euroopa partneritega konsultatsioone sanktsioonisurve tugevdamiseks, kui Venemaa peaks jätkama konflikti õhutamist Ida-Ukrainas või mujal riigis, Minski lepet mitte täitma või krabama endale veel maad, nagu nägime Debaltseves,» sõnas ta.

Teisipäeval kutsusid lääneriikide juhid rahvusvahelist kogukonda jõuliselt reageerima Ida-Ukraina relvarahu suurematele rikkumistele.

Ida-Ukrainas kehtib relvarahu ametlikult 15. veebruarist, ent venemeelsed separatistid ja Vene väed vallutasid pärast selle kehtimahakkamist Debaltseve ja mitu lähedalasuvat asulat. Seejärel on sõjategevus mõnevõrra vaibunud ning kontaktjoonelt on ära viima hakatud raskerelvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles