USA investeerimispankur: Venemaa on kuristiku serval

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

USA rahandusministeeriumi endine asejuht ja nüüdne investeerimispankur Roger Altman on veendunud, et Venemaa president Vladimir Putin on oma rahva taluvust üle hinnanud.

Altman selgitas, et Putini juhtimisel all oleva Venemaa majandus on lääne saksntsioonide suhtes haavatavam kui seda pealtnäha on, edastab iltalehti.fi.

Altman andis Venemaa majanduse teemalise intervjuu väljaandele Bloomberg, milles tõstis esile Venemaad kahjustavaid ja nõrgendavaid kitsaskohti.

Ameeriklasest finantsisti sõnul on Venemaal suurteks probleemideks rahvastiku vananemine ja liiga väike juurdekasv, kõikuv pangandussüsteem ning nõrk rubla, mis on nüüdseks kaotanud poole oma väärtusest.

«Paljud majandusasjatundjad ja poliitikud ei saa seni aru kui nõrk Venemaa tegelikult on. Venemaa majandus, rahandus ja poliitika on sõna otseses mõttes kuristiku serval,» nentis ekspert.

Altmani hinnangul on lääne kehtestatud sanktsioonid panud proovile ka tavavenelased, kelle kannatus võib varsti katkeda.

USA asjatundja arvates on Putin oma rahva taluvust väga ülehinnanud alates 2009. aastast, mil Venemaal on olnud suuri majandusprobleeme.

«Tundub, et Putini nägemuse kohaselt suudavad venelased väga palju taluda, kuna neil on seljataga sajanditepikkune kannatuskogemus ning selle tõttu lausa piiramatu talumisvõime,» lausus ameeriklane.

Altmani arvates on Putin oma rahva taluvust valesti hinnanud ja see võib talle kunagi kätte maksta.

Ameeriklane rõhutas, et Venemaa on märksa tugevamalt maailmamajanduse osa kui seda on näiteks Põhja-Korea.

Investeerimispankur on veendunud, et pärast kriisi tipp-punkti jõudmist ei ole Venemaa enam jätkusuuteline ning siis tuleb selles riigis teha palju järeleandmisi.

Venemaal võib esimesena kokku kukkuda pangandussüsteem, selle järel tekib doominoefekt, millest ei jää puudutamata ka teised majandusosad.

Altman arvab, et kui lääneriigid kehtestavad Venemaale veel majandussanktsioone, siis hakkab Venemaa tegema järeleandmisi, et oma majadust ja riiki päästa.

Venemaa majandusminister Anton Siluanov tegi selle nädala esmaspäeval riigi majanduslikust olukorrast kokkuvõtte, mis ei olnud just kõige positiivsem.

Vene majandusminsiteeriumi hinnangul kahaneb sel aastal Venemaa sisemajanduse koguprodukt kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles