Igor Taro Ukraina päevik: 02.03

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 02.03.
Ukraina julgeolekuolukord 02.03. Foto: mediarnbro.org

Just jõudsin kirjutada, kuidas Ida-Ukrainas ei hukkunud pühapäeval ühtki Ukraina sõjaväelast, kui tuli teade järjekordsetest kaotustest. Donetski lähistel hukkus üksiku granaadi plahvatuse tagajärjel üks ja sai vigastada paar sõdurit. Episoodiliset tulevahetused ja kokkupõrked teatud rindelõikudel jätkuvad.

Mariupoli kõrval on ilmselt kõige rohkem neid intsidente - möödunud ööpäeval oli üks tõsisem kokkupõrge Pavlopili juures. See on asula Kalmiuse jõe idapoolsel kaldal veehoidla juures, mille ukraina väed oma viimase vastupealetungiga enne «relvarahu» kehtestamist ära võtsid. Mujal leidsid tulekontaktid aset distantsilt - Berezovoje pihta tuli miinipildujatuli, see on Dokutšajevski lähedal Donetskist lõuna pool. Opõtne sai granaadiheitjast ning Avdiivka kandis käis kergrelvadest täristamine.

Samuti avasid terroristid tule Troitske asula pihta, mis asub Debaltseve lähistel. Seal on venelastel üks väljaulatuv rindelõik Krasnõi Pahari küla näol, mis seda Troitsket lõunast piirab. Iseenesest on see märgiks, et hetkel venelaste löögiüksused ei tegutse ning eesliinile on saadetud vabatahtlikest kaltsakad, kes tegelevad lihtsalt enda lõbustamisega. 

Varem kirjeldatud versioone Vene armeeüksuste kaasamisest Ukraina territooriumil kinnitab ka äsjailmunud pikk ja põhjalik intervjuu Novaja Gazetas, mille andis Burjaatiast pärit tankist-sihtur. Novaja Gazetal on nimelt kaastööline Donetskis ning materjal on usaldusväärne. Burjaadil on pea ning käed täiesti ära põlenud, sai tankis olles pihta. Kõneleb oma tankipataljoni tegevusest Debaltseve all. Poiss jõudis ajateenistuses olla alla aasta, kui pakuti lepingut ja saadeti Rostovi alla õppustele.

Pärast mitmekuulist harjutamist sõitis nende üksuses Donetskisse ja sealt Debaltseve platsdarmi suunal. Tavaline skeem - vene profiüksused sõdivad ukrainalstega ja kui positsioonid hõivatud, siis lastakse kaltsakad asemele, kes jagavad putivisioonile intervjuusid sõdivatest kaevuritest.

Poiss rääkis ainult ühe üksuse lugu, aga selliseid on seal kümneid ja palju ootab veel piiri taga. 20-aastane, jääb eluks ajaks sandiks. Nende tankiroodust on nüüd kõik sandid - kes põlenud ja kes jalgadest ilma. Ta isegi ei tea, kuidas Venemaal on tema sõjategevuses osalemine vormistatud ja kas saab mingit kompensatsiooni riigilt. Kurb lugu.

Ukraina andmete kohaselt on nende poolel viimases «relvarahu» etapis hukkunud 58 ja vigastada saanud 320 sõdurit. Nende puhul on vähemalt teada, et riik ei eita nende osalemist ja maetakse auavalduste saatel. Mis raskerelvastuse väljaviimist puhvertsoonist puudutab, siis sellega käib üks kassi-hiire mäng. OSCE-le demonstreerivad venelased kolonnide äraliikumist, kuid väidetaval naaseb osa tehnikat öövarjus tagasi varjatud positsioonidele. 

Hetkel kriitilisemad suunad Mariupol, Avdiivka Donetskist põhjas ja Luganski põhjarindel, sest Štšastja asulat ja sealset elektrijaama ei suutnud ju venelased siiani ära võtta. Sellepärast on ka sõjategevuse taastumise prognoos just nende suundadega seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles