Bildt: ELil on naaberriikidele suur mõju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi endine välisminister Carl Bildt.
Rootsi endine välisminister Carl Bildt. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidul on naaberriikidele suur mõju, ütles Rootsi endine pea- ja välisminister Carl Bildt neljapäeval Riias parlamentidevahelisel julgeoleku-, välis- ja kaitsepoliitikakonverentsil.

Rootsi poliitik märkis, et ELi majanduse maht ulatub triljonitesse eurodesse ja liikmesriikide elanike koguarv 500 miljonini. «EL on selle mandri hiiglane,» rõhutas Bildt.

Mõne euroliidu naaberriigi sisemajanduse kogutoodang inimese kohta moodustab vaid 10 protsenti ELi omast. Sellepärast ei maksa imestada, et miljonid naabermaade elanikud unistavad ELi tasemele jõudmisest, rääkis ta.

Pole ka ime, et paljud neist valivad EL-i emigreerumise tee, lisas Bildt, kuid väljendas veendumust, et EL suudab aidata naabritel oma majandust reformida.

Bildt tõi EL-iga potentsiaalse lõimuja näiteks Ukraina ning ütles, et ukrainlased on valmis integreerumise nimel põhjalikud reformid läbi viima. «Nad on palju rohkem valmis, kui me oodata oskasime.»

Naaberriikide ja EL-i majandussidemetest rääkides rõhutas Bildt, et iga üksiku naabri majandus on EL-iga võrreldes väga pisike ja sellepärast on Euroopa Liit nende silmis nii hinnatud partner.

Endine Rootsi välisminister tõdes, et EL-i naabrite hulgas on ka üsna ohtlikke riike, ning Venemaa on oma revanšistliku poliitikaga «muutnud korda, mida me soovisime saavutada».

See viib Euroopa oma ajaloolises evolutsioonis tagasi. Minu arvates peab EL aru saama, et olukord on muutunud, sõnas Bildt.

Mida enam me Venemaast hoolime, seda kriitilisemalt peame suhtuma Kremli praegusesse poliitikasse, soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles