Mehed on teadmiste omandamisel alaesindatud

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

«Ma nõustun, et haridussüsteemis on diskrimineerimine, aga sellest on saanud poistevastane diskrimineerimine,» deklareeris Saksa eurosaadik Beatrix von Storch (Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsioon) sel nädalal Brüsselis. Üritus, kus ta esines, oli pühendatud naistepäevale ning kandis pealkirja «Naiste ja tüdrukute edasiaitamine läbi hariduse».

Nagu statistika näitab, on naiste ja tüdrukute vähesem kirjaoskus ja haridustase probleemiks paljudes arengumaades, aga mitte Euroopa Liidus. Vastupidi, Euroopas on naiste osakaal haritute seas meeste omast tuntavalt suurem.

Praktiliselt kõigis Euroopa Liidu riikides omandab kõrgharidust rohkem naisi kui mehi. Kõige drastilisem on vahe Poolas, kus iga saja meestudengi kohta on 149,1 naistudengit. Palju alla ei jää ka Eesti, kus saja poisi kohta käib ülikoolis 144,9 tüdrukut. Ainus maa, kus ülikoolis on jätkuvalt vähem naisi kui mehi, on Kreeka – 96,6 naistudengiga saja meestudengi kohta. Ühenduse keskmine on 121,6 naistudengit saja meestudengi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles