Niinistö toetab Junckeri ideed ELi ühisarmeest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini ja Soome president Sauli Niinistö.
ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini ja Soome president Sauli Niinistö. Foto: Antti Aimo-Koivisto/LEHTIKUVA

Soome president Sauli Niinistö toetab kindlalt Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ideed Euroopa Liidu ühisest armeest ning on seisukohal, et Soome peaks selle mõtte arendamisel kaasa lööma.

President peab Junckeri ideed väga huvitavaks. «Euroopa Liit on rajatud rahule, mis on ka selle keskne väärtus, ning seetõttu on veider, et miski ei toeta selle tagamist,» ütles Niinistö pühapäeval usutluses uudisteagentuurile STT.

Niinistö sõnul on ta presidendina järjekindlalt toetanud samalaadset mõtteviisi. Junckeri ettepanekust polnud ta enne selle avalikustamist kuulnud.

«Soomele oleks hea olla seda toetamas. See oleks tõsine ja ehe tõestus, et Euroopa Liit kaitseb oma väärtusi,» märkis president.

Niinistö sõnul oskaksid eurooplased eriti praeguses olukorras eriti hinnata, kui EL võtaks varasemast jõulisemalt rahu, stabiilsuse ja turvalisuse tagamist.

Kaitseminister Carl Haglund peab Junckeri põhiideed Euroopa ühisarmeest toetuse vääriliseks, kuid ei usu, et kõigi liikmesriikide osalemine oleks reaalne.

Haglund tõi näiteks NATO-le pühendunud Taani ja Suurbritannia, kes ei soovi tõenäoliselt kattuvaid struktuure ja kohustusi. Haglundi sõnul pole kuigi head kogemused olnud ka Euroopa kiirreageerimisvägedega, sest neid pole kunagi kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles