Päikeseenergial töötav lennuk alustas ümbermaailmareisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Innovaatiline päikeseenergial töötav lennuk Solar Impulse 2 alustas esmaspäeva varahommikul Araabia Ühendemiraatidest Abu Dhabist ümbermaailmareisi.

Lennuki piloodiks on Šveitsi päritolu Andre Borschberg.

Õhusõiduk startis Al-Bateeni lennuväljalt kohaliku aja järgi kell 07.12 ja võttis suuna Omaani pealinnale, kus ta peaks maanduma hiljem päeval. Tegemist on esimese etapiga reisist.

Tegemist on päikeseenergial töötava lennuki esmakordse katsega lennata ümber maailma.

Õhusõiduk, mida tuntakse nime all Si2, kaalub umbes 2,3 tonni ning selle tiivaulatus on suurte reisilennukite omast pisut laiem.

Lennuk teeb pärast Omaani pealinna Muscatisse saabumist maailma eri paigus veel 12 peatust missioonil, mis kestab üle viie kuu. Lennupäevi koguneb umbes 25. Õhusõiduk ise on ühekohaline ning piloote vahetatakse peatustes. Lennuk läbib vahemaa kiirusega 50-100 kilomeetrit tunnis.

Si2 ületab Araabia mere ning liigub sealt edasi Indiasse, Birmasse, Hiinasse, Hawaile ja New Yorki.

Maandumisi tehakse ka USA lääneosas ning tõenäoliselt ka Euroopa lõunaosas või Põhja-Aafrikas. Täpne marsruut sõltub ilmastikutingimustest.

Piloote toestab Monacos asuv 65 lennukontrolörist, meteoroloogist ja insenerist koosnev tiim. Pilootidega reisib peatustesse kaasa veel 65 inimesest koosnev tugimeeskond.

Lennu pikim peatusteta vaheetapp on viiepäevane reis üle Vaikse-Ookeani Hiinast Nanjingist Ühendriikidesse Hawaile. Etapi jooksul läbitakse 8500 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles