Roomas arreteeriti Colosseumis vandaalitsenud USA turistid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colosseum
Colosseum Foto: SCANPIX

USAst Californiast pärit ameeriklastest turistid vandaalitsesid Itaalia pealinna Rooma kuulsas vaatamisvääruses Colosseumis.

21- ja 25-aastane naine külatasid 2085-aastast amfiteatrit möödunud laupäeval, edastab nypost.com.

Need kaks naist eraldusid turistiderühmast, et endast Colosseumi jälg jätta,  kraapides amfiteatri lääneküljele kaheksa sentimeetri kõrgused tähed «J» ja «N». Pärast vandaalitsemist tegid nad endast seal selfie.

Colosseumis olnud teised külastajad märkasid naiste tegevust ning andsid sellest teada turvatöötajatele. Kohale kutsutud politsei arreteeris ameeriklannad ning neid kahtlustatakse «ajaloolise ehitise kahjustamises».

«Palume tehtu pärast andeks. Kahetseme seda, kuna me ei arvanud, et tegemist on nii tõsise asjaga. Saime oma õppetunni,» teatasid ameeriklannad hiljem meediale.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil iidne Colosseum tänapäeva turistide tõttu kannatada saab. Eelmine selline juhtum leidis aset möödunud aasta novembris kui 42-aastane venelasest turist oma initsiaalid sinnna kraapis.

Talle määrati neli kuud vangistust ning 20 000 eurot trahvi.

Itaalia võimud on suurendanud võimaliku terroriohu tõttu Colosseumi juures turvajate ja politseinike arvu.

Colosseumi ehitamist alustati keiser Vespasianuse ajal 70. aastal pKr ning see valmis keiser Tituse ajal 80. Aastal pKr.

Keiser Dominitianus lasi oma valitsusajal, 81 – 96 pKr teha ümberehitustöid.

Kuna need kolm keisrit kuulusid Flaviuste dünastiasse, siis nimetatakse Colosseumit ka Flaviuse amfiteatriks.

Ellipsikujuline Colosseum mahutab 50 000 – 80 000 pealtvaatajat. Seal toimusid nii gladiaatorite ja loomade võitlused kui ka suurejoonelised mütoloogia- ja ajalooteemalised etendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles