USA kutsus Euroopat saatma rahuvalvemissioonidele rohkem sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania ÜRO rahuvalvajad Liibanonis.
Hispaania ÜRO rahuvalvajad Liibanonis. Foto: Hussein Malla/AP

USA suursaadik ÜRO-s Samantha Power kutsus esmaspäeval Euroopa Liidu liikmesriike saatma ÜRO rahuvalvemissioonidele senisest rohkem sõjaväelasi, lisades, et nende kogemus Afganistanis võib osutuda väga tähtsaks.

Ühendriikide president Barack Obama teeb septembris ÜRO Peaassambleel maailma liidritele üleskutse panustada rohkem rahvusvahelistesse rahuvalveoperatsioonidesse, lausus Power Brüsselis peetud kõnes.

«Euroopa riigid on rahuvalves osalemist vähendanud. On väga tähtis, et igaüks annaks õiglase panuse,» ütles USA diplomaat mõttekojas Friends of Europe.

Tema sõnul peavad Euroopa valitsused andma «tänastele kriisidele vastamiseks õiglase rahalise ja sõjalise panuse».

Vähem kui seitse protsenti ÜRO sinikiivrite missioonidest hõlmab EL-i liikmesriikide vägesid, 20 aasta eest oli Euroopa osakaal 40 protsenti, ehkki Euroopa jätkab rahalist panustamist, sõnas Power.

Ta lisas, et 12 protsenti maailma rahvastikust moodustavad vaesed riigid moodustavad 43 protsenti ÜRO rahuvalvemissioonidele saadetavatest sõduritest.

Euroopa vastumeelsuses panustada rahuvalvemissioonidesse on osaliselt süüdi läbikukkunud missioonid 1990. aastatel Bosnias Srebrenicas ja Rwandas, sõnas suursaadik.

Ta kutsus Euroopat oma panust uuesti suurendama, meenutades, et nelja aasta eest oli Afganistanis 35 000 Euroopa sõjaväelast. «ÜRO rahuvalve saaks sellest kogemusest eksponentsiaalselt kasu.»

USA sõjavägi tegutseb 100 riigis. Poweri hinnangul on ebaühtlane panustamine kriisidega toimetulemisse ohtlik, arvestades nende «ulatust ja tõsidust», sealhulgas sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik tegevust Iraagis ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles