ÜRO ekspert: Põhja-Korea on röövinud sadu lääneriikide kodanikke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marzuki Darusman
Marzuki Darusman Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguseksperdi Marzuki Darusmani sõnul on totalitaarne Põhja-Korea röövinud sadu lääneriikide kodanikke ning Haagi Rahvusvaheline Kriminaalkohus peaks neid röövimisi uurima.

ÜRO mandaadi all tegutsev uurimiskomitee avaldas juba aasta tagasi raporti, milles käsitletakse inimõiguste olukorda Põhja-Koreas, edastab Reuters.

Raporti kohaselt eiratakse selles riigis süstemaatiliselt inimõigusi, toimub poliitilisi mõrvu ning naisi sunnitakse aborte tegema.

Erilise vaatluse all olid Põhja-Korea suured vangilaagrid, kus inimesi aastakümneid kinni hoitakse.

ÜRO andmetel on Põhja-Korea tegelenud alates 1950. aastate lõpust süstemaatiliselt lääneriikide kodanike röövimisega.

Marzuki Darusman, kes on üks Põhja-Korea inimõigusolukorra raporti koostajatest, sõnas et Põhja-Korea agentide tegevus tuleks põhjalikult uurida ning seda peaks tegema Haagi Rahvusvaheline Kriminaalkohus.

Ta lisas, et Põhja-Korea on lasknud röövida väga palju inimesi ning selline käitumine on seni osa selle riigi poliitikast.

ÜRO asjatundja andmetel on Põhja-Korea agendid röövinud sadu lõunakorealasi, jaapanlasi ning veel mitmete riikide ja rahvuste esindajaid. Röövimiste kõrgpunkt oli 1960. – 1980. aastatel.

«Meie andmetel on Põhja-Koreas vanglates ja vangilaagrites näiteks ka Liibanoni, Malaisia, Rumeenia, Singapuri ja Tai kodanikke,» teatas Darusman.

Jaapan on uurinud aastate jooksul 881 oma kodaniku võimalikku inimröövi, mille taga võib olla Põhja-Korea.

Põhja-Korea nimetas nende riigi olukorda käsitlevat raportit väljamõeldiseks ja poliitiliseks ajujahiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles