Solana: ELi ühisarmee on tuleviku teema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO endine peasekretär Javier Solana
NATO endine peasekretär Javier Solana Foto: SCANPIX

NATO endine peasekretär ja Euroopa Liidu diplomaatia endine juht Javier Solana leiab, et ELi ühisarmee moodustamise ideed hakatakse arutama tulevikus, mitte praegu.

«Seda ei saa nimetada ettepanekuks, see on avalikku ruumi heidetud fraas, mis eeldab pikka teed tulevikku,» ütles Solana, kommenteerides Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri sõnu. «Vaevalt ma seda (Euroopa armeed) oma eluajal näen, kuid hea on see, et inimesed on hakanud sellest kui võimalusest tõsiselt mõtlema.»

«See näitab teadvuses toimunud muutust. Ma ei usu, et see armee tuleb harjumuslike atribuutidega - lippude ja pataljonidega. Nõnda ma seda endale ette ei kujuta. Kuid ma näen märksa tihedamat liitu ja see oleks hea saavutus, mitte ainult Euroopa Liidu, vaid ka NATO ja arvan, et ka Venemaa jaoks,» ütles Solana teisipäeval usutluses Interfaxile.

«Kujutagem hetkeks ette, et ühed või teised inimesed otsustavad homme Minskis, et vaenupoolte kontaktjoonele tuleb paigutada rahuvalvejõud. Täna on seda teha väga raske,» jätkas Solana. «Selliseid asju ei tehta 24 tunniga. Seda ideed on ka varem välja käidud, kuid sel pole olnud selliseid argumente nagu täna,» tähendas NATO endine juht.

Tema juhitav töörühm tutvustas esmaspäeval Brüsselis ettekannet «Rohkem liitu Euroopa kaitses», mille põhiteesid sobituvad Junckeri välja öeldud ideega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles