Jordaania kuningas: Islamiriigist jagusaamiseks on vaja Iisraeli-Palestiina rahulepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania kuningas Abdullah II.
Jordaania kuningas Abdullah II. Foto: SCANPIX

Jordaania kuningas Abdullah II hoiatas tläna, et äärmusislamistidest jagusaamiseks on vaja Iisraeli-Palestiina rahulepet, sest konfliktist lõikavad kasu üksnes džihadistid.

Abdullah ütles Euroopa Parlamendis, et võitlus äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) Iraagis ja Süürias on eeskätt moslemiriikide võitlus.

Jordaania suurendas toetust USA juhitavale IS-ivastasele koalitsioonile pärast seda, kui rühmitus põletas vangilangenud Jordaania sõjaväelenduri veebruaris elusalt ja pani video internetti üles.

Probleemi juured on maailma suutmatuses kaitsta palestiinlaste õigusi, rõhutas Jordaania kuningas. «See saadab väga ohtliku signaali.»

«Ja see on andnud ekstremistidele mõjuvõimsa propagandavahendi. Nad kasutavad ära ebaõiglust ja pikaleveninud konflikti, et end legitiimsena näidata ning Euroopast ja maailmast võõrvõitlejaid värvata.»

Abdullah rõhutas, et ideoloogilist lahingut ei ole võimalik võita, kui ei leita lahendust Palestiina-Iisraeli konfliktile.

Jordaania on sõlminud Iisraeliga rahuleppe ja püüdnud vahendajana rahuprotsessile kaasa aidata.

Abdullah on veendunud, et võitlust Islamiriigi ja teiste äärmuslastega peavad juhtima moslemiriigid.

«See on võitlus, mida peavad pidama eeskätt moslemiriigid. See on võitlus islami sees,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles