Soome IT-firmad pressivad inglise keelt riigi ametlikuks keeleks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Soome arvutivaldkonna ettevõtted näeks hea meelega, et inglise keelest saaks Soomes kahe riigikeele ning ametlike vähemuskeelte kõrval ametlik keel ja seda 6. detsembriks 2017.   

IT-valdkonna ettevõtted on seisukohal, et inglise keele oskus tagab eelisseisundi ja suurendab oluliselt kasvuvõimalusi, vahendas kauppalehti.fi.

«Kui Soome bränd on senisest rahvusvahelisem, on spetsialiste ning oskajaid inimesi lihtsam tööle värvata ja neil on kergem seada end sisse Soome tõmbekeskustes, nagu Helsingi lähiümbrus, Tampere ja Oulu,» põhjendas IT-valdkonna ettevõtjaid ühendava Ohjelmistoyrittäjät ry tegevjuht Rasmus Roiha.

See Euroopa maa, mis kinnitab inglise keele ametlikuks keeleks lisaks Suurbritanniale ja Iirimaale, saab Roiha kinnitusel suure eelise. «Eestis ja Hollandis on seda teatavasti juba arutatud,» lisas ta.

«Soomlasi ootab helge tulevik siis, kui ollakse edukad globaalse konkurentsi tingimustes. Tänu internetile eksisteerib vaid üks ülemaailmne turg ja just seal peavad soomlased hõivama kindla koha. Võtmeks on siin aga keelebarjääri murdmine – inglise keelest tuleb Soomes teha ametlik keel,» seisab kirjas Ohjelmistoyrittäjät ry pressiteates.

«Inglise keel on ehtne maailmakeel: ärivaldkonna, tehnoloogia, teaduse, poliitika, kultuuri ja interneti keel. Et Soomes saaks see ametliku keele staatuse, tuleb muuta seadusi,» leiavad ettevõtjad.   

Arvutivaldkonna ettevõtted on seisukohal, et inglise keel on juba praegu osa soome kultuurist, kuna televisioon, filmid, internet ja arvutimängud toovad inglise keele iga tööealise elaniku ja noore inimese argipäeva.

Soomes on kaks riigikeelt (soome ja rootsi). Ametlikeks vähemuskeelteks on saami keel, viipekeel ja mustlaskeel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles