Kreeka ähvardab sakslaste kinnisvara konfiskeerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka
Kreeka Foto: SCANPIX

Kreeka justiitsminister hoiatas kolmapäeval, et hüvituseks sõjakuritegude eest võidakse konfiskeerida Saksamaa kinnisvara Kreekas.

Ähvardus annab hoogu Ateena ja Berliini sõnasõjale Euroopa Liidu laenuleppe üle, vahendab BNS.

Justiitsminister Nikos Paraskevopoulos ütles, et on valmis kiitma heaks ülemkohtu 2000. aasta otsuse, millega kohustatakse Saksamaad maksma 28 miljonit eurot kompensatsiooni 10. juunil 1944. aastal natside massimõrva ohvriks langenud 218 Distomo küla elaniku omastele.

Kohtuotsuse põhjal on võimalik kompensatsiooniks konfiskeerida Saksa arheoloogiakoolile ja Goethe instituudile kuuluv kinnisvara.

«Seadus ütleb, et minister peab andma käsu ülekohtu otsuse jõustamiseks. Ma olen valmis selle käsu andma,» ütles Paraskevopoulos telekanalile Antenna.

Mõni tund varem oli minister parlamendile öelnud, et otsus sõltub «valitsuse poliitilistest läbirääkimistest» sõjakahjude hüvitamise küsimuses.

Parlament kiitis teisipäeva õhtul heaks ettepaneku taastada sõjakahjude hüvitamise küsimust uuriva erikomitee volitused.

Kreeka uus valitsus peab Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) läbirääkimisi reformide üle, mille eelmine valitsus lubas 240 miljardi euro suuruse abipaketi nimel läbi viia. Uus valitsus väidab, et kokkuhoiumeetmed on viinud riigi vaesusesse ja neid tuleb leevendada. Seda ei toeta aga Saksamaa ja teised eurotsooni võlausaldajad.

Töörühm, mille Kreeka valitsus 2013. aastal moodustas, hindas Kreekal saada olevate reparatsioonide kogusummaks 162 miljardit eurot.

Berliini väitel on reparatsiooniküsimus juba ammu lahendatud, 1960. aastal maksti selleks 115 miljonit Saksa marka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles