Juštšenko: Vene laevastik tiris ka Ukraina Kaukaasia konflikti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalaevad Sevastopoli lähistel
Vene sõjalaevad Sevastopoli lähistel Foto: AFP / Scanpix

Venemaa Musta mere laevastiku kaasamisega Lõuna-Osseetia sündmustesse kisti ka Ukraina sellesse konflikti, tõdes president Viktor Juštšenko.

Kohtudes neljapäeval G7 riikide saadikutega, väljendas Juštšenko muret Ukraina Kaukaasia konflikti «passiivse tõmbamise» üle, vahendas Interfax.



«Meile teeb suurt muret, et pole välja töötatud mehhanismi, mis kaitseks Ukrainat seda laadi suhete eest,» tunnistas president.



Tema sõnul tahab Ukraina alustada Venemaaga läbirääkimisi, et töötada välja reglement Vene väeüksuste Ukraina territooriumil liikumise kohta.



Samuti leidis Juštsenko, et rahvusvaheline üldsus peab leidma poliitilise formaadi Vene-Gruusia konflikti rahumeelseks reguleerimisest, sest kõne all on «fundamentaalsete rahvusvaheliste printsiipide, riikide territoriaalse terviklikkuse» rikkumine.



Juštšenko sõnul soovib Ukraina näha tulevikus oma suhteid Venemaaga «võrdõiguslike ja vastastikku kasulikena» - niisugustena, nagu need peavad olema strateegilistel partneritel. «Meie eesmärk ei ole pingete eskaleerimine,» rõhutas president.



Seejuures nentis ta, et niisugune seisukoht «ei leia alati Venemaal arusaamist». «Ütlen ausalt: meile teeb muret Venemaa presidendi poolt hiljuti käibele lastud mõiste - «Vene Föderatsiooni privilegeeritud huvide piirkonnad»,» lisas Juštšenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles