USA väljaanded: Putini kadumine viitab diktatuurile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

USA väljaanded Bloomberg ja Time edastasid, et Venemaa presidendi Vladimir Putini ootamatu avalikkusest kadumine viitab selles riigis kehtestatud diktatuurile.

Bloomberg pealkirjastas oma artikli «Putin kadus nagu diktaator».

Artikli autori Leonid Bershidsky sõnul suhtuvad tavavenelased juhi kadumisse nagu «lapsed, kelle isa on kodust juba mitu päeva eemal».

«Venelasi huvitab, kas Putini võimupüramiid suudab toimida ka temata. Kui see ei ole märgiks, et Putinist on saanud täisvereline diktaator, siis mis on,»  küsib Bershidsky.

Kirjutaja arvates on  aeg loobuda Putinit tituleerimast «autoritaarseks valitsejaks» või «tugevaks juhiks», vaid Putin on diktaator, kes juhib Venemaad hirmu ja saladuste abil.

Bershidsky sõnul ei ole demokraatlikus riigis juhi ootamatu kadumine võimalik.

«USA president Barack Obama ja Saksamaa kantsler Angela Merkel on kogu aeg avalikkuses. Kui nad haigestuvad, teatavad nende esindajad sellest avalikult ja otsekoheselt,» tõdes artikli autor.

Väljaande Time lisas Fortune kirjutab Geoffrey Smith samal teemal. Ta meenutas, et vaid kuus kuud tagasi teatas Putini kantselei asejuht Vjatšeslav Volodin välisajakirjanike ja poliitanalüütikute ees esinedes, et «Putinita ei ole Venemaad».

«Riigis, kus on kõik korras ja kontrolli all, ei toimu sellist juhi kadumist. Putini kaudumine aga tõstatab kohe küsimuse, et mis Venemaal toimub. Kus Putin on ja miks ta kohtumised lasi tühistada?» küsis Smith.

Smith puudutab ka vandenõuteooriaid, viidates näiteks Tšetšeenia juhile Ramzan Kadõrovile ja tema suhetele Kremliga ning miks Kadõrov asus kaitsma Venemaa opositsioonijuhi Boriss Nemtsovi mõrvas kahtlustatavat tšetšeeni Zaur Dadajevit.

Artikli kirjutanu arvates võib Putini kadumisel olla seos Nemtsovi mõrva uurimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles