ÜRO: supertorm Pam võib olla üks Vaikse ookeani rängemaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanuatut laastanud troopiline supertsüklon Pam võib olla üks Vaikse ookeani kõigi aegade rängemaid looduskatastroofe, teatas laupäeval UNICEF.

Reedel õhtul saareriiki tabanud viienda kategooria tsüklon põhjustas esialgsetel andmetel pealinnas Port Vilas ja kogu saarel ulatuslikke purustusi, hukkunud võib olla kümneid inimesi. Tsüklon tabas Vanuatut otselöögiga, tuule kiirus ulatus 89 meetrini sekundis.

«Praegu on veel vara midagi kindlat öelda, kuid esialgsetel andmetel võis tegu olla üle Vaikse ookeani ajaloo rängema loodusõnnetusega,» ütles UNICEFi Uus-Meremaa tegevdirektor Vivien Maidaborn.

«Tsüklon võib mõjutada otseselt tuhandeid regioonis elavaid inimesi, kuna tormi mõju suurendab tõsiasi, et piirkonna vaesed kogukonnad ei olnud sääraseks katastroofiks valmis.»

Vanuatu on endiselt suures osas elektri ja kommunikatsioonideta, Port Vila lennujaam on suletud.

UNICEFi Vaikse ookeani regiooni kommunikatsioonispetsialisti Alice Clementsi sõnul oli tsüklon prognoositust oluliselt rängem ning põhjustas Vanuatul katastroofi.

Purustuste täpne ulatus ei ole veel teada, ÜRO-l on kinnitamata andmeid 44 tormiohvrist. Kohalikud humanitaartöötajad on teatanud suurtest purustustest, vee alla on jäänud ka evakuatsioonikeskused, kuhu inimesed tsükloni eest varjusid.

Tsüklon Pam liikus üle riigi peasaare Vanuatu, kus elab üle 65 000 inimese, niong peasaarest lõunasse jääva saarterühma kokku umbes 33 000 elanikuga. Enne Vanuatule jõudmist liikus torm üle Saalomoni ja Tuvalu, kus pole ohvritest teatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles