Suurem osa Vanuatu elanikest jäi tormis kodutuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanuatu president Baldwin Lonsdale'i sõnul on suurem osa tema riigi elanikest jäänud supertsükloni purustuste tõttu kodutuks. Humanitaarorganisatsiooni Oxfam teatel on minema pühitud terved kogukonnad.

Praegustel andmetel on hukkunud vähemalt kaheksa inimest, et kardetakse, et see arv tõuseb märgatavalt. ÜRO kinnitamata andmetel sai vaid ühes Vanuatu provintsis surma 44 inimest.

Enam kui 65 saarele jaotunud 267 000 elanikuga väikeriigis kuulutati välja eriolukord.  Pealinnas Port Vilas on uudisteagentuuri AFP teatel kahjustada saanud 90 protsenti hoonetest ja tuhanded inimesed on veetnud praeguseks kaks ööd varjendites

Täna jõudsid osaliselt avatud Port Vila lennuväljale esimesed abilennud, millega saabusid meditsiini- ja päästetöötajad ning kriisiabi Austraaliast ja Uus-Meremaalt.

Ühendus pealinna ja ülejäänud riigi vahel puudub endiselt ning sestap pole siiani ka teada, kui suured on tormi purustused saateriigi teistes osades.

Viienda kategooria süklon Pam tabas Vanuatut ööl vastu laupäeva, tuule kiirus ulatus 89 meetrini sekundis (320 kilomeetrit tunnis). Praegu liigub torm Uus-Meremaa suunas.

Kannatada sai ligi pool Tuvalu elanikest

Supertsüklonis Pam sai kannatada ka ligi pool Vaikse ookeani pisiriigi Tuvalu elanikkonnast, teatas täna peaminister Enele Sopoaga.

Rahvusvaheline tähelepanu on pärast tormi koondunud Tuvalu naabrile Vanuatule, ent ka vähem kui 11 000 elanikuga ühest korallatollist koosnev Tuvalu on raskustes, ütles valitsusjuht usutluses Uus-Meremaa raadiole.

«45 protsenti Tuvalu elanikkest sai tormis rängalt kannatada, Lühemas perspektiivis oleme mures hügieeni ning elutähtsate kaupade, ravimite ja vee pärast.» Täna õhtul asutakse hindama keskusest kaugemal asuvate saarte kahjusid.

Vanuatu ja Tuvalu asukoht

Foto: Wikipedia
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles