Läti politseiülem: leegionäride päeva pärast pole põhjust muretseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti vanahärrad mullusel leegionäride päeval.
Läti vanahärrad mullusel leegionäride päeval. Foto: SCANPIX

Võimalike ohtude pärast seoses leegionäride päeva tähistamisega Lätis 16. märtsil ei ole põhjust muretseda, kinnitas politseiülem Ints Ķuzis täna hommikul usutluses Läti rahvustelevisioonile.

Politseijuht tunnistas, et 16. märtsi sündmused on igal aastal ainulaadsed ning standardolukordi ei ole.

Ķuzise sõnul tegeldi nädalavahetusel võimalike ohtude ennetamisega, kuid politsei teab, et välistada ei saa ka spontaanseid akte. «Pole põhjust arvata, et kuritegelik olukord neil päevil Lätis ägeneks,» ütles ta.

Läti mälestab igal aastal 16. märtsil langenud leegionäre, kuid tegemist pole ametliku mälestuspäevaga. Riia volikogu on andnud tänaseks loa nelja ürituse korraldamiseks.

16. märtsil Vabadussamba juures toimuvad Relva-SS-i Läti leegioni marsid pälvivad igal aastal rahvusvahelist vastukaja. Hoolimata endiste leegionäride katsetest selgitada, et nad ei olnud SS-i liikmed, nimetatakse neid väljaspool Lätit tavaliselt SS-lasteks.

Läti Leegion loodi 1943. aasta veebruaris, ent 16. märts valiti mälestuspäevaks, kuna 1944. aastal pidasid 15. ja 19. diviis ägedaid lahinguid Nõukogude Punaarmeega Venemaal Opotška rajoonis Velikaja jõe ääres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles