Punasärgid kaovad Venezuela naftaärist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel on kõik punane: Venezuela värske president Nicolas Maduro (vasakul) kohtub riikliku naftafirma PDVSA kõikvõimsa juhi Rafael Ramirezi ja teiste töötajatega pärast oma ametissevalimist aprillis 2013.
Veel on kõik punane: Venezuela värske president Nicolas Maduro (vasakul) kohtub riikliku naftafirma PDVSA kõikvõimsa juhi Rafael Ramirezi ja teiste töötajatega pärast oma ametissevalimist aprillis 2013. Foto: AVN / Caters News Agency

Venezuela krahhi äärel majanduse mootori, riikliku naftafirma PDVSA kontoririietuses on märgata muutust: hiljuti lahkunud presidendi Hugo Chavezi ajal juurutatud punased särgid on asendumas taas lipsude ja ülikondadega, kirjutab Reuters.

Chavezi -aegne PDVSA juht Rafael Ramirez kuulutas, et ettevõte on «punasem kui punane» ja saatis oma töötajaid demonstratsioonidele. Nüüdne juht, Stanfordist insenerihariduse saanud Eulogio del Pino on aga revolutsioonilisi meeleolusid kõvasti kärpinud.

Ettevõtte Caracase peakorteris ripuvad posterid, mis kutsuvad töötajaid kandma normaalset kontoririietust. Muutus välimuses sümboliseerib uue firmajuhi püüdlusi taastada kasumlik majandusmudel PDVSAs, mis seni oli pigem turvaline maandumisplats poliitikutele, sõpradele, sugulastele ja teistele riigi juhtkonnale kasulikele ja lähedastele inimestele. Nüüd on 150 000 töötajast mitmedki vallandatud, esmajoones poliitilise maiguga nõunikukohtadel olijad.

2013. aastal eksportis PDVSA 78 miljardi dollari eest naftat ja naftasaadusi, genereerides 96 protsenti riigi välisvaluuta sissevoolust. PDVSA kontrolli all on suurimad maailma toornafta varud.

Välisilme muutuste kõrval on ettevõte muutnud ka oma tegutsemismudelit. Partnerid ühisettevõtetes on saanud finantsiliste ja taktikaliste otsuste tegemisel vabamad käed. Ligi on hakatud meelitama uusi välispartnereid.

PDVSA plaanib ka vähendada oma seni standardset 60-protsendilist osalust mõnes tütarettevõttes, mis omakorda meelitab ligi investoreid. Ettevõtte partnerid eri naftaväljadel on teiste seas Chevron, Rosneft, Total, Statoil jpt.

Muutuse lõhna oli õhus juba mullu septembris, kui Venezuela president Nicolas Maduro vabastas Ramirezi tolle kolmekordsest ametist: PDVSA juht, naftatööstuse minister ja majanduse eest vastutav asepresident. Nüüd on Ramirez riigi saadik ÜROs ning kõigile kolmele ametipostile on leitud uued inimesed.

Vast kõige kindlam märk muutustest oli Ramirezi sugulaste, PDVSA regionaalse toodangu direktori Jose Luis Parada ja tema õe, naftatööstuse ministeeriumi kõrgema ametniku Gladys Nubia Parada hiljutine arreteerimine ja kohtu alla andmine korruptsioonisüüdistusega.

Valitsuse teatel on naftatoodang Orinoco basseinis tänavu tõusnud ning aasta lõpuks oodatakse 1,37 miljoni barreli suurust päevatoodangut. Mullu toodeti 1,25 miljonit barrelit päevas.

Siiski kõnnib PDVSA uus boss veel õhukesel jääl, hindab Reuters, ning eriti suurt autonoomiat ei naudi. Koos langeva nafta hinnaga on poliitikute surve ettevõttele järjest kasvamas, pealegi on valimised tulemas ja Maduro võib tahta oma valimiskampaaniat naftafirma ressursside abil võimendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles