Poola president ja peaminister leppisid salavangla varjamise kokku restoranis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht, kus Luure Keskagentuuri salavangla väidetavalt asus.
Koht, kus Luure Keskagentuuri salavangla väidetavalt asus. Foto: SCANPIX

Aleksander Kwaśniewski ja Leszek Miller leppisid omavahel kokku jutu, mida rääkida, kui küsitakse USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglate kohta, kirjutab Poola nädalakiri Wprost.

«CIA vanglad? Kui keegi küsib, ei tea me midagi,» on vestlus, mille toonane president Kwaśniewski ja peaminister Miller eilse Wprosti andmeil maha pidasid. Väljaanne avaldas uut infot mullu Poola poliitilisi ja äriringkondi raputanud nn lindiskandaali kohta.

Aasta varem avaldas Wikileaks väite, et Poola võõrustas CIA salavanglat, kus hoiti ja piinati terrorismis kahtlustatavaid.

Lindistuste autoriks on kaks kelnerit ühest Varssavi tipprestoranist. Üks neist, mees, keda avalikkuse ees teatakse kui Konrad L-i, meenutas: «Nad olid hirmul.»

«Poliitikud rääkisid vaikselt ja panid paika ühise versiooni sündmustest juhuks, kui keegi peaks neilt CIA vanglate kohta küsima,» jätkas kelner meenutust. «Nad küsisid üksteiselt, kas kumbki neist on allkirjastanud dokumente, mis võiksid välja tulla.»

Möödunud kuu keskel kinnitas Poola osalust CIA piinamisprogrammis Euroopa Inimõiguste kohus.

Kwaśniewski ja Miller eitasid salavanglatest teadmist aastaid. Mullu detsembris andsid nad aga ühise pressikonverentsi, kus tunnistasid, et Poolal paluti välja pakkuda vaikne asukoht, kus saaks üle kuulata 2001. aasta 11. septembri rünnakutega seostatavaid isikuid.

Ajakirjanduse andmeil oli lindistuste taga ärimees Marek Falenta, kes omakorda tegi kaastööd toona opositsioonis olnud Õiguse ja Õigluse parteile. Erakond on seda sidet eitanud.

Wrosti eilse artikli kohaselt lubas Falenta lindistavatele kelneritele tasu ühelt oma healt kontaktilt Õiguses ja Õigluses. Tasu pidi kätte saama siis, kui see partei võimule saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles