Austraalia: võitlus IS-i äärmusideoloogiaga võib kesta inimpõlve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi äärmuslastega võitlevad Iraagi šiiaväed Tikriti lähistel.
Islamiriigi äärmuslastega võitlevad Iraagi šiiaväed Tikriti lähistel. Foto: SCANPIX

Võitlus sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) levitatava ideoloogiaga võib kesta inimpõlve, hoiatas Austraalia välisminister Julie Bishop rühmituse fanaatilisi järgijaid natsiliider Adolf Hitleriga võrreldes.

Võitlus sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) levitatava ideoloogiaga võib kesta inimpõlve, hoiatas Austraalia välisminister Julie Bishop teisipäeval rühmituse fanaatilisi järgijaid natsiliider Adolf Hitleriga võrreldes.

Bishopi sõnul hoiab ülemaailmse terrorismi hävitav oht teda «öösiti üleval». Ta kutsus looma vägivaldsete äärmuslaste levitatava vihkamise ja lõhestamise vastu jõulist narratiivi.

«On otsustava tähtsusega, et seda ei kujutataks võitlusena, mida saab võita sõjaliselt kaugetel lahinguväljadel. See on võitlus kuritahtliku idee, mõiste ja ideoloogia vastu,» ütles Austraalia välisminister pealinnas Canberras peetud kõnes.

«Meil ei jää muud üle, kui osaleda võitluses äärmusluse vastu kõigis selle vormides, nii kodus kui ka võõrsil. Selle lahendamisele võib kuluda aastaid, kümnendeid ja võib-olla isegi inimpõlv," lausus ta.

Bishopi sõnul kasutab IS (araabia keeles Daesh) sotsiaalmeediat tõe ähmastamiseks ning propaganda levitamiseks, mis sarnaneb Hitleri eesmärgiga luua tuhande-aastane riik.

«Daesh üritab seda lähenemist kalifaadi väljakuulutamisega jäljendada, väites end rajavat niinimetatud puhast valitsemisviisi, mis meelitab ligi fanaatilisi toetajaid, kes on valmis ürituse nimel surema,» sõnas ta.

Austraalia ja teised lääneriigid on raskustes sadade kodanikega, kes vahetavad mugava elu võitluse vastu IS-i ridades Iraagis ja Süürias.

Canberrale teadaolevalt võitleb Iraagis ja Süürias IS-i poolel vähemalt 90 austraallast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles