Tuneesia rünnakus hukkus üheksa riigi kodanikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuneesia president Beji Caid Essebsi teatas pärast eilseid sündmusi, et riik on sõjas terrorismiga. Pealinnas Tunises sai eile terrorirünnakus muuseumile surma 17 välisturisti kaheksast riigist - Jaapanist, Austraaliast, Columbiast, Prantsusmaalt, Poolast, Itaaliast, Saksamaalt ja Hispaaniast.

Kalašnikovi automaatidega relvastatud ründajad tapsid ühtekokku 19 inimest, ohvrite hulgas oli ka üks Tuneesia tsiviilisik ja politseinik, ütles president ajakirjanikele. Surma sai ka kaks ründajat. Tervishoiuminister Said Aidi ütles, et haavatuid on vähemalt 42, nende hulgas Prantsuse, Lõuna-Aafrika Vabariigi, Poola, Itaalia ja Jaapani kodanikke.

Tunise elanikud kogunesid eile õhtul tänavatele leinama hukkunuid ja protestima terrorismi vastu.

Peaminister Habib Essid ütles, et sõjaväemundrites mehed avasid tule Bardo muuseumi ees bussist väljunud turistide pihta ja jätkasid nende tulistamist muuseumis. Kaks ründajat lasti maha, ent endiselt otsitakse nende võimalikke kaasosalisi. Mõnedel andmetel, muu hulgas Prantsuse peaministri Manuel Vallsi sõnul võtsid Bardo muuseumi rünnanud isikud ka pantvange, kuid Tuneesia võimud seda ei kinnitanud.

Tegemist on rängima välismaalaste vastu suunatud rünnakuga Tuneesias pärast 2002. aastat, mil Djerba saarel sai Al-Qaeda enesetapuplahvatuses surma 14 sakslast, kaks prantslast ja viis tuneeslast.

Seni ei ole juhtunu eest keegi vastutust võtnud, kuid araabia kevade ülestõusude sünnipaik Tuneesia on teadaolevalt hädas islamiäärmuslaste rünnakutega.

Siseministeeriumi pressiesindaja Mohamed Ali Aroui ütles ajakirjanikele, et kaks või enam Kalašnikovidega relvastatud terroristi võttis sihikule Bardo rahvusmuuseumi, mis asub Tunises parlamendihoone lähedal.

Rünnaku ajal viibis muuseumis vähemalt 100 turisti, kelles suurem osa suudeti evakueerida. Sündmuskohale saadeti terroritõrjeüksused, ütles Aroui, kuid ei kinnitanud pantvangide võtmist.

Terrorirünnaku mõistsid hukka nii Prantsuse peaminister kui president François Hollande, kes kinnitasid oma riigi solidaarsust Tuneesiaga. Tuneesia president Beji Caid Essebsi pöördub lähemal ajal avaldusega rahva poole, ütles riigipea pressiesindaja Moez Sinaoui AFP-le.

Bardo muuseum, kus eksponeeritakse antiikmuistiseid, asub otse Tuneesia parlamendi kõrval.

Parlamendikomisjonid katkestasid laske kuuldes töö ja rahvaesindajad käsutati istungisaali, ütles islamistist parlamendiliige Monia Brahim.

«Vallandus tohutu paanika,» rääkis Sayida Ounissi Twitteris ja lisas, et rünnak toimus ajal, mil parlamendis arutati terroritõrjeseadust.

Bardo muuseum, mille väljapaneku menukaima osa moodustavad antiikmosaiigid, avas 2012. aastal pärast ulatuslikke renoveerimistöid uue tiiva. Muuseumisaalides on eskponaate eelajaloolisest perioodist, Foiniikia ajast, Puunia ja Numiidia perioodist, aga ka hilisematest ajajärkudest.

19. sajandil ehitatud palees paiknevas muuseumis käis enne 2011. aasta revolutsiooni aastast sadu tuhandeid külastajaid. 2011. aastal langes külastajate arv 100 000-ni, kuid oli viimasel ajal hakanud taas tõusma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles