Prantsuse peaminister tegi teatavaks uued luureseadused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa peaminister Manuel Valls.
Prantsusmaa peaminister Manuel Valls. Foto: SCANPIX

Prantsusmaad ei ole kunagi varem ähvardanud nii suur terrorioht, ütles peaminister täna, avalikustades uued vastuolulised seadused, mis lubab luureametkondadel arvatavate džihadistide telefone pealt kuulata ja internetisuhtlust jälgida.

Inimõiguslased ei pea meetmeid õigeks ja need tõotavad valitsusele lahkhelisid internetifirmadega, kellelt avalikkus ootab klientide privaatsuse tagamist.

Pärast jaanuarikuiseid terrorirünnakuid Pariisis ja alles sel kolmapäeval Tuneesias kahe Prantsuse turisti elu nõudnud tulistamist on valitsusel alust väita, et tõhusamad luuremeetmed on hädavajalikud.

«Küberruumis ei saa olla tsooni, kus seadused ei kehti,» ütles peaminister Manuel Valls. «Kuna me ei oska sageli ohtu ette ennustada, peab teenistustel olema voli kiiresti reageerida.»

Uus seadus lubab võimudel jälgida eelneva kohtu loata kõigi terrorijuurdlusega seotud isikute interneti- ja mobiilisuhtlust. Internetiteenuste pakkujatel ja telefonifirmadel tuleb võimude nõude peale vajalikud andmed esitada.

Luureteenistustel on õigus paigaldada ka eraomanduses hoonetesse kaameraid ja salvestusseadmeid ning kasutada vahendeid, mis võimaldavad arvutis klahvilööke fikseerida.

Salvestusi tohib säilitada kuni kuu aega, metaandmeid viis aastat.

Prantsusmaa on üks viimaseid lääneriike, kus võeti vastu kaasaegseid jälgimismeetodeid võimaldav seadusandlus, seni tugineti internetieelsest ajastust - 1991. aastast pärinevale seadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles