Euroopa Liit otsustas Venemaa sanktsioone jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: FRANCOIS MORI/AP

Euroopa Liidu riigid otsustasid neljapäeval ootuspäraselt jätkata Venemaa vastaseid majandussanktsioone, kuni Minski vaherahulepe on täielikult jõustunud.

Euroopa Liidu majandussanktsioonid pidid juulis läbi saama, kuid seotakse nüüd täielikult Minski lepetega, mille tähtaeg on aasta lõpus, kinnitas ELi president Donald Tusk.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk hoiatas varem päeval, et Vene president Vladimir Putin püüab ELi liikmete vahele Ukraina küsimuses kiilu lüüa, aga see oleks vaba maailma jaoks hukatuslik.

Peaminister Taavi Rõivas Euroopa Ülemkogu eel lävepaku-intervjuus, et Minski kokkulepete täitmine ning Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonid on tugevalt seotud.

«Me peame andma jõulise signaali, et Minski kokkulepete täitmine ja sanktsioonid on tugevalt seotud,» ütles Rõivas.

«Kogu kriisi vältel oleme korduvalt näinud kuidas Venemaale mõjub ainult tugev surve. See surve peab jätkuma,» rääkis Rõivas. Peaministri sõnul on oluline, et Ülemkogu arutelude tulemusena saab kindlaks, mis ja millised on järgmised sammud ning mis tingimusi Venemaa peab täitma, et neid ei rakendataks.

Leedu president Dalia Grybauskaitė hoiatas samuti, et Euroopa Liit peab pikendama sanktsioone Venemaa suhtes, kuna see demonstreerib taas agressiooni.

«Relvi täristatakse taas Kaliningradi oblastis, paigaldatakse raketisüsteemi Iskander - see võib ulatuda ligi poolte Euroopa pealinnadeni, see võib ulatuda Berliinini. See on musklite ja agressiooni demonstratsioon. Sellistes tingimustes mõttetu rääkida mingitest läbirääkimistest. See tähendab, et sanktsioone tuleb pikendada,» ütles Grybauskaitė Brüsselis enne Euroopa Ülemkogu algust.

Venemaa alustas teisipäeval ulatuslikke õppuseid oma relvajõudude lahingvalmiduse testimiseks mitmes piirkonnas, kaasa arvatud Kaliningradi oblastis, ning paigutas sinna õppuste ajaks lahinglennukeid, pommitajaid ja Iskander-raketisüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles