ÜRO: ülemaailmne näljahäda on lubamatult kõrge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema hoiab süles oma 18-kuust poega Naushadit, kes kannatab tõsise alatoitumise all.
Ema hoiab süles oma 18-kuust poega Naushadit, kes kannatab tõsise alatoitumise all. Foto: SCANPIX

Ülemaailmne näljahäda on tänavu vähenenud, kuid püsib ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) raporti kohaselt lubamatult suur.

FAO hinnangul on maailmas praegu 925 miljonit alatoidetud inimest. Mulluse statistika põhjal oli see 1,02 miljardit inimest, vahendab BBC.

Lisaks hoiatas FAO, et kui toiduhinnad jätkavad kerkimist, muutub võitlus näljahädaga taas raskemaks.
Action Aidi hinnangul maksab näljahäda arenguriikides aastas kokku umbes 450 miljardit USA dollarit (üle 5,4 triljoni Eesti krooni ).

Raporti kohaselt tuleneb 90 protsenti nendest kuludest nälja poolt põhjustatud inimeste tootlikkuse vähenemisest ning kümme protsenti moodustavad sellest tulenevad kõrgemad tervisesüsteemi kulud.

Action Aidi hinnangul on aastane näljahädadele kuluv summa kümme korda suurem, kui see summa mida vajatakse, et vähendada näljahäda 2015. aastaks poole võrra.

Toiduhinnad on aga viimasel ajal järsult tõusnud. Nisu hind on pärast Venemaa metsapõlenguid viimase kahe aasta kõrgeim.

Kõrge nisu hind on kergitanud ka teiste märksa odavamate toiduainete hinda, eriti teravilja hinda. Kõrge teravilja hind kergitab omakorda liha- ja piimatoodete hinda, kuna kariloomade toitmine muutub kallimaks.

Alatoidetud inimeste arv on jätkuvalt kõrgem võrreldes ajaga enne ülemaailmset majanduskriisi.

FAO mõõdab alatoitumust tarbitavate kalorite hulga järgi. Keskmiselt arvestatakse selleks vähem kui 1800 kcal päevas. Action Aid kasutab sõna alatoitumine laiemas mõttes, võttes arvesse alatoitumise väheste kalorite näol, aga ka erinevate toitainete poolest vaese toitumise.

Alatoidetud inimesed regioonide kaupa (FAO):

Aasia ja Vaikse ookeani piirkond: 578 (miljonit)

Sahara-alune piirkond: 239

Ladina-Ameerika ja Kariibi mere piirkond: 53

Lähisida ja Põhja-Aafrika: 37

Arenenud riigid: 19

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles