Moskvas peksid marurahvuslased ukrainlase surnuks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene marurahvuslane
Vene marurahvuslane Foto: SCANPIX

Ukraina välisministeerium teatas eile, et nõuab Venemaalt ukrainlase surnuks peksmise juhtumi põhjalikku uurimist, sest intsidendil on vihakuriteo tunnused.

14. veebruaril ründas 21 inimesest koosnev jõuk Moskva rongijaama platvormil Ukraina kodanikku, kes suri saadud vigastuste tõttu nädal hiljem. Kuigi juhtumist on möödas juba rohkem kui kuu, jõudsid teated rünnakust alles sel nädalal meediasse, vahendas Kyiv Post.

Marurahvuslaste jõuk koosnes 15-21-aastastest noortest, kes tungisid kallale 37-aastasele Roman Muzõtšenkole. Vene meedia sõnul võisid noored pidada ukrainlast tadžikiks ja rünnaku ajendiks oli etniline viha.

Turvakaamera salvestiselt on näha, et noortekamp jooksis platvormil seisva mehe juurde ja hakkas teda peksma. Rünnak toimus päeval kella 15 paiku kohaliku aja järgi ning rongijaamas oli palju inimesi, kuid keegi ei sekkunud.

Ukraina välisministeeriumi hinnangul oli rünnaku ajendiks Muzõtšenko päritolu ja ministeerium juhtis tähelepanu ka sellele, et Venemaal on sagenenud vägivalla kasutamine ukrainlaste vastu.

«Ukraina-vastane mentaliteet, mida toidab Vene meedia, on muutunud Venemaal igapäevaseks nähtuseks,» seisis ministeeriumi teates. «Sellise mentaliteedi levik muutub ukrainlastele ohtlikuks.»

Politsei võttis rünnaku päeval kolm kahtlusalust kinni, kuid vabastas nad hiljem. Kahele määrati kodust lahkumise keeld. Korrakaitsjatel pole õnnestunud teisi ründajaid tabada. Uurijad oletavad, et samal päeval ründas jõuk veel ka teist meest, kes polnud välimuse järgi slaavi päritolu. Ta jäi ellu, kuid vajas arstiabi.

Sel aastal on Venemaal toimunud vähemalt kümme rünnakut, mis on ajendatud etnilisest vihast. Kümnest inimesest kaks on rünnaku tagajärjel hukkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles