Kurdide vangistatud liider lubab rahukava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvahulk kurdide lippude ja Abdullah Öcalani piltidega tähitamas uue aasta saabumist Türgi Suruci linnas.
Rahvahulk kurdide lippude ja Abdullah Öcalani piltidega tähitamas uue aasta saabumist Türgi Suruci linnas. Foto: SCANPIX

Türgis terroristlikuks kuulutatud Kurdistani Tööpartei (PKK) vangistatud liider Abdullah Öcalan on koostanud kava rahu sõlmimiseks Türgiga.

Türgis, kuid ka Ühendriikides ja Euroopa Liidus terroristlikuks kuulutatud PKK eluaegses üksikvangistuses istuva liidri Öcalaniga kohtusid sel nädalal kurdide esindajad.

«Tegemist on teekardiga rahvale ja piirkonnale, millega kaasnevad teoreetilised ja praktilised üksikasjad rahuprotsessi kohta,» selgitas Öcalaniga kohtunud kurdide Rahvademokraatliku Partei (HDP) saadik Sırrı Süreyya Önder uudisteagentuurile AFP.

Kuigi Öcalan kutsus möödunud kuul üles oma toetajaid relvi maha panema, on ta varem ähvardanud Türgi valitsust 2013. aasta märtsis sõlmitud rahuleppest taganemisega, kui Ankara lubab sunniitliku äärmusorganisatsiooni Islamiriik võitlejatel kurdide kallal toime panna veresauna.

Sellega viitas Öcalan asjaolule, et kurdid sattusid vastamisi naaberriigis Süürias ja Iraagis tegutseva nn Islamiriigi võitlejatega. Näiteks Türgi ääres paiknevat Süüria Kobane linna kaitsvad kurdi üksused sooviksid, et Türgi nende poolel konflikti sekkuks ning Türgi kurdid on Ankarat süüdistanud tegevusetuses. Samuti on kurdide ridadest kostnud väiteid, et Ankara on andnud islamiäärmuslastele relvi.

Seda, et rahuprotsess võib kergesti katkeda, tõestab ka ajalugu, sest kõik varasemad katsed on nurjunud kas Ankara või sõjakamate mässuliste vastuseisu tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles