ÜRO Julgeolekunõukogu avaldas toetust Jeemeni presidendile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu istung
ÜRO Julgeolekunõukogu istung Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu arutas eile New Yorgis Jeemeni keerulist olukorda ning mõistis hukka šiiade mässulise Huthi liikumise tegevuse, mis ohustab Jeemeni julgeolekut ja ühtsust. 

Julgeolekunõukogu avaldas samas toetust Jeemeni presidendile Abedrabbuh Mansour Hadile ning Jeemeni suveräniteedile, edastab YLE.

Julgeolekunõukogu hoiatas vaenutsevaid osapooli uute kokkupõrgete eest. Julgeolekunõukogu määras möödunud aasta novembris sanktsioone Jeemeni endisele presidendile Ali Abdulaah Aalehile ja kahele Huthi liikumise juhile.

Video vahendusel Qatarist Julgeolekunõukogu istungil osalenud ÜRO eriesindaja Jamal Benomar hoiatas, et viimase aja sündmused võivad Jeemenis viia kodusõjani.

«Oleks vale arvata, et mässuliste rünnakud oleks nii edukad, et nad saaksid kogu riigis kontrolli. Sama vale oleks arvata, et president Hadile alluvad väeüksused suudaksid šiiamässulised allutada ja nende poolt anastatud alad vabastada,» teatas eriesindaja.

Jeemenis on olukord viimastel kuudel muutunud aina keerulisemaks. Huthi liikumise mässulised vallutasid möödunud sügisel pealinna Sanaa. President Hadi oli sunnitud võimust loobuma ning põgenema Adenisse.

Möödunud nädalalõpu andmetel on šiiitidest mässulised jõudnud Jeemeni suuruselt kolmandasse linna Taizi.

Möödunud nädala reedel hukkus Sanaas aset leidnud rünnakutes 137 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles