Jaapanist on tulemas maailma suurim börsidebüüt

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani posti kuller.
Jaapani posti kuller. Foto: ISSEI KATO / REUTERS

Tänavu plaanitav Japan Post Holdingsi börsidebüüt ähvardab lüüa suurelt rekordi, mille püstitas mullu Alibaba: ettevõtte aktsiate esmase avaliku enampakkumise (IPO) maht on hinnanguliselt neli triljonit jeeni ehk 33 miljardit USA dollarit võrreldes Alibaba 25 miljardi dollariga.

Jaapani rahandusministeeriumi haldusalas olev Japan Post Holdings on lisaks posti- ja logistikaettevõttele ka Jaapani üks suuremaid panku ning kindlustusfirma. Ainuüksi ettevõtte finantsharu majandatava vara maht on 205 triljonit jeeni, kolmandik riigi sisemajanduse kogutoodangust.

IPOt valmistatakse ette juba kümnendi jagu, teema on sensitiivne ka seetõttu, et Japan Post Holdings on Jaapani suurim tööandja, kirjutab MarketWatch.

Jaapani valitsus on aga Japan Post Holdingsi IPO juba otsustanud ning ettevõte tuleb börsile sel sügisel. Lahtine on ent veel, kas ettevõtte pangandus- ja kindlustusharud teevad oma börsidebüüdi, kirjutasid Nikkei analüütikud oma Aasia börsiülevaates.

Osa IPO-lt teenitavast rahast kavatseb Jaapani valitsus kulutada 2011. aasta maavärina ja sellele järgnenud tsunami all kannatanud piirkondade taastamiseks.

Analüütikute sõnul võib Japan Post Holdingsi hiid-IPO Jaapani turge märgatavalt elavdada ning ligi meelitada uusi investoreid - nii nagu juhtus Jaapani telekomi NTT erastamisega täpselt 25 aastat tagasi.

Pärast Austraalia logistikafirma Toll Holdings ostmist veebruaris tõusis Japan Post Holdings maailmas viiendaks suurimaks logistikaettevõtteks FedExi järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles