Vene võimud pitsitavad kodanikuühendusi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakatid mullu Tšetšeenias tapetud inimõiguslase Natalja Estemirova pildiga.
Plakatid mullu Tšetšeenias tapetud inimõiguslase Natalja Estemirova pildiga. Foto: SCANPIX

Venemaa võimud on alustanud uurimist rohkem kui kümne välismaalt raha saava valitsusvälise organisatsiooni tegevuse kohta, vahendab inimõiguste kaitsega tegeleva Human Rights Watchi (HRW) tänast teadet uudistevõrk AFP.


Moskva linnaprokuratuur kutsus esmaspäeval enda vastuvõtule terve rea tuntud kodanikuühendusi, nõutas neilt põhikirja koopiat, registreerimis-, maksu- ja muid dokumente. Uurimise alla sattunute seas on sellised inimõiguste kaitsjad nagu Moskva Helsingi Grupp ja Memorial ning üle maailma iga-aastaseid korruptsiooniraporteid koostav Transparency International.

«See on esimene kord alates Venemaa 2006. aastast pärineva valitsusväliste organisatsioonide seaduse kehtima hakkamisest, kui võimud auditeerivad korraga nii mitut ühendust,» teatas HRW.

«Mõnele ühendusele anti dokumentide kogumiseks päev, teistele mõned tunnid,» jätkas HRW avaldus. «Võimud ei selgitanud, miks peavad organisatsioonid nende uurimise tarbeks tooma dokumendid nii kiiresti.»

Prokuratuuri teatel uurivad nad seda, kuidas valitsusväliste organisatsioonide seadust täidetakse.

Aktivistid on süüdistanud Vene luureteenistust FSBd nõiajahis ning avaldanud pärast president Dmitri Medvedevi võimuletulekut lootust, et ta pehmendab karmi lähenemist, mille tema eelkäija Vladimir Putin oma kaheksa võimu-aasta jooksul võttis kodanikuühiskonna suhtes.

Tegelikkuses on ka Medvedevi võimuperioodil tapetud mitu tuntud kodanikuaktivisti. Näiteks mullu mõrvati Tšetšeenias sealse Memoriali esinduses töötanud inimõiguslane Natalja Estemirova.

Hiljuti mõistis Microsoft hukka selle, kuidas Vene võimud kasutavad omavoliliselt piraatlusvastaseid seadusi valitsusväliste organisatsioonide ahistamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles