Prantsuse Alpides kukkus alla reisilennuk A320

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsuse Alpides Digne’i lähistel kukkus alla reisilennuk Airbus A320, Germanwingsi kinnitusel oli selle pardal 144 reisijat ja kuus meeskonnaliiget.

Kell 18.48: Türgi meedia teatel oli hukkunud lennukis ka 39 türklast.

Kell 18.39: «Lennuk on täiesti hävinenud,» vahendab Prantsuse parlamendisaadiku Christophe Castaneri Twitteri-postitust Deutsche Welle. «Mägedes avaneb kohutav vaatepilt. Ainult vrakk ja laibad.» Castaner tegi sündmuspaiga kohal kopteritiiru koos Prantsuse siseministri Bernard Cazeneuve’iga.

Kell 18.26: «Kõik sündmuspaigal on tükkideks, eristatavad pole ei lennuki ega ühegi hukkunu surnukeha,» vahendab France24 õhuväe päästeteenistuse leitnandi Eric Sapet’ kirjeldust.

Kell 17.57: Twitterisse on jõudnud kaart õnnetuspaigast.

Foto: twitter


Kell 17.54: USA välisministeerium uurib, ega nende kodanikke pardal polnud, teatab France24.

Kell 17.28: Saksa välisministeerium postitas foto sellest, kuidas ka Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja transpordiminister Alexander Dobrint on teel katastroofipaika.

Foto: twitter

Kell 17.22: Prantsuse tuletõrjujad Seyne'i võimlas, mis on muudetud ad hoc päästetööde keskuseks:

Foto: BORIS HORVAT/AFP
Foto: BORIS HORVAT/AFP


Kell 17.20: Nii Germanwingsi omanikfirma Lufthansa kui ka allakukkunud lennuki tootja Airbusi aktsiad kukkusid pärast õnnetuseteadet, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Kell 17.16: Pärast Germanwingsi õnnetuse teemal briifi saamist pakkus ka Ameerika Ühendriikide president Barack Obama lennukatastroofiga tegelejatele abi. Õnnetuspaigal viibijate teadete kohaselt on lennuki allakukkumispaigast üles tõusnud mitu helikopterit.

Prantsuse julgeolekuteenistuse helikopter õnnetuspaiga lähedal
Prantsuse julgeolekuteenistuse helikopter õnnetuspaiga lähedal Foto: AFP/SCANPIX

Kell 17.04: ABC News'i teatel on õnnestunud esimesel helikopteril lõpuks õnnetuspaiga lähedal maanduda ja kinnitada, et ellujääjaid ei ole.

Sündmuspaigale jõudis just Prantsusmaa siseminister Bernard Cazeneuve. Foto: Twitter
Sündmuspaigale jõudis just Prantsusmaa siseminister Bernard Cazeneuve. Foto: Twitter Foto: twitter

Pardal oli esialgsetel andmetel 42 hispaanlast (kokku 45 hispaania nimega inimest), 67 sakslast ja vähemalt üks türklane.

France24 lennukiõnnetusest:

Lennuk oli teel Hispaaniast Barcelonast Saksamaale Düsseldorfi, vahendas Reuters.

Hispaania suurimaid päevalehti, El Pais, teeb Barcelona lennujaamast otseülekande, kus on näha turvatöötajaid ringi liikumas. Vaata videot siit.

«See on šokk, mis viib meid Saksamaal sügavasse leina,» sõnas täna Saksamaa liidukantsler Angela Merkel Berliinis toimunud pressikonverentsil.

Merkel lisas, et homme hommikul sõidab ta koos Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaministri Hannelore Kraftiga ‎õnnetuspaika, juba täna on sinna teel Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ja transpordi ning digitaalse infrastruktuuri minister Alexander Dobrindt.

«Praegu on käes tunnid, kus tunneme kõik suurt kurbust. Peame mõtlema nende inimeste peale, kes on kaotanud lähedasi ja sõpru,» ütles Merkel.

Germanwings muutis kaastundemärgiks oma logo tumedaks:

Eesti välisministeeriumist öeldi Postimehele, et neil pole mingit teavet, kas lennukis oli eestlasi või mitte. Kui peaks saabuma informatsioon, et lennukis viibis Eesti kodanikke, siis ministeerium teavitab sellest kohe ka avalikkust.       

Lennuplaanid Düsseldorfi lennujaamas, kuhu lennukit oodati ja Barcelona lennujaamas, kust lennuk õhku tõusis.
Lennuplaanid Düsseldorfi lennujaamas, kuhu lennukit oodati ja Barcelona lennujaamas, kust lennuk õhku tõusis. Foto: SCANPIX

Saksa ajalehe Berliner Zeitung võrguväljaande teatel startis Lufthansa tütarfirmale kuulunud lennuk  4U9525 Barcelonast kell 9.35 ja seda oodati Saksamaale kell 11.55.

Kaks meest ootasid Düsseldorfi lennujaamas lähedaste saabumist. Lennujaama töötaja juhatas nad eemale.
Kaks meest ootasid Düsseldorfi lennujaamas lähedaste saabumist. Lennujaama töötaja juhatas nad eemale. Foto: FRANK AUGSTEIN/AP

Politseikapten Benoit Zeisser rääkis CNNi vahendusel, et lennuk kukkus alla umbes 46 minutit pärast õhkutõusu. 

Tõenäoliselt on ohvrite seas palju Saksa kodanikke. 

Hispaania peaminister asetäitja Soraya Sáenz de Santamaría Antón ütles, et oletatavasti viibis lennukis 45 hispaanlast.   

Hispaania ajalehe El País andmetel viibis lennukis väidetavalt 42 Hispaania kodanikku.

Prantsusmaa presidendi François Hollande'i andmetel oli lisaks Saksa ja Hispaania kodanikele pardal ka üks Türgi kodanik. 

«Me ei tea täpselt, mis lennuga 4U9525 juhtus. Meie mõtted on praegu reisijate ja meeskonnaliikmete lähedaste ja sõprade juures. Me teeme kõik võimaliku, et saada täiendavat informatsiooni,» seisab Lufthansa tegevjuhi Carsten Spohri avalduses.

«Prads-Haute-Bléone’i elanik rääkis kohalikule meediale, et õnnetuspaik on raskesti ligipääsetav ja ainult helikopterid pääsevad sinna ligi,» vahendas francetvinfo.fr.

Prantsuse siseministeeriumi pressiesindaja Pierre-Henry Brandet rääkis telekanalile BFM TV, et rusud lebavad umbes 2000 meetri kõrgusel. Tegemist on äärmiselt raskelt ligipääsetava piirkonnaga ja see tähendab, et oodata võib väga pikka ja keerulist päästeoperatsiooni, lisas ta.     

Flightradar24'i graafikul on näha saatuslikuks saanud lennu kõrgus ja kiirus:

Foto: Flightradar24

(Sinine joon näitab kõrgust, punane kiirust)

Päev varem sõitis sama lennuk sellisel kõrgusel ja kiirusel:

Vaata siit ka lendu radaril.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls ütles, et ohvrite arv jääb vahemikku 142-150. Õnnetuse põhjus pole tema sõnul teada.   

Peaminister lisas, et siseminister Bernard Cazeneuve sõidab õnnetuspaika.

Samuti plaanib sinna sõita Saksa transpordiminister Alexander Dobrindt, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Reutersile.

Minister Dobrindt avaldas ohvrite peredele kaastunnet.

Prantsuse ametivõimude teatel leiti reisilennuki jäänuseid Barcelonnette’i kommuuni lähistelt, mis jääb ligi 100 kilomeetri kaugusele Nice’ist.

Alpes-de-Hautes-Provence’is asuva telkimisala omanik ütles, et kuulis lennuki kukkumist. «Algul oli vali müra ja siis vaikus. Algul arvasin, et tegemist oli mõne hävitajaga, mis siin tihti harjutavad,» kirjeldas ta. «Lennuk kukkus siit kahe kilomeetri kaugusele jäävale mäele.»

François Hollande
François Hollande Foto: POOL/REUTERS

President François Hollande'i sõnul ellujäänuid tõenäoliselt pole. Ta avaldas Saksa kantslerile Angela Merkelile juhtunu tõttu kaastunnet.

Kõnealune lennuk oli 24 aastat vana. Lufthansa registrist selgub, et see kuulus lennufirmale alates 1991. aastast.

Viimane suur lennuõnnetus toimus Prantsusmaal 25. juulil 2000. aastal, kui New Yorki teel olnud Air France’i lennuk kukkus peatselt pärast väljumist Pariisi lähistel hotelli. Surma sai 113 inimest, neist neli hukkus maa peal õnnetuspaigas.

Lennufirmal Germanwings pole varem õnnetusi toimunud, nende lennukiparki kuuluvate Airbuside keskmine vanus on veidi üle üheksa aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles