Austraalia kindralkuberneriks sai esimest korda naine

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia uus kindralkuberner ja relvajõudude ülemjuhataja Quentin Bryce inspekteerib auvahtkonda parlamendihoone juures Canberras.
Austraalia uus kindralkuberner ja relvajõudude ülemjuhataja Quentin Bryce inspekteerib auvahtkonda parlamendihoone juures Canberras. Foto: Reuters / Scanpix

Canberras kindralkuberneri ametisse vannutatud endine soolise diskrimineerimise volinik ja Queenslandi kuberner Quentin Bryce on esimene naine, kes hakkab ametlikult esindama Briti kuningannat Austraalias.

Bryce’i ametissenimetamist peetakse tähelepanuväärseks märgiks ka seetõttu, et paljud näevad temas üldse viimast kindralkuberneri riigis, vahendas BBC News.

Laialt levinud ootuse kohaselt võib juba viie aasta pärast, kui naise ametiaeg lõppeb, saada tõeks unistus vabariigist, mida juhib austraallane, mitte enam monarh, sest nii praegust peaministrit Kevin Ruddi kui ka uut kindralkuberneri ennast peetakse just selle suuna toetajateks.

Bryce on samas siiski lubanud oma ametis säilitada erapooletuse ning tõenäoliselt ei hakka seda ära kasutama vabariiklike ideede edendamiseks. Reutersi andmetel hoidus ka peaminister tänasel tseremoonial vastuolulist teemat mainimast.

1999. aastal hääletasid austraallased veel monarhia säilitamise poolt, ehkki vabariigi toetajate sõnul vastustati siis pigem plaani lubada presidenti valida parlamendil kui põhiseaduse muutmist.

1901. aastast kehtiva konstitutsiooni järgi on kindralkuberner ka riigi relvajõudude ülemjuhataja ning tegutseb konstitutsioonilise riigipeana, kes kinnitab ametisse valitsused ja kuulutab välja üldvalimised Austraalias.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles